Preminuo Salih Brkić, istaknuti novinar i borac za promicanje istine o patnjama Srebrenice

Istaknuti bh. novinar Salih Brkić preminuo je jutros u 77. godini života, potvrđeno je za Klix.ba.

Brkić je preminuo nakon kraće bolesti, a u bosanskohercegovačkoj javnosti osim kao novinar, ostat će upamćen i kao istinski borac za promicanje istine o patnjama, odnosno strahotama koje su Podrinje, posebno Srebrenicu zadesili u ratu.

Brkić je za vrijeme agresije izvještavao sa skoro svih ratišta u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici. Uvijek je bio tamo gdje je najteže, a u svom posljednjem razgovoru za Klix.ba prije skoro tri godine je kazao da Srebrenica predstavlja njegovu najveću ranu, dok genocid počinjen u ovom gradu sramotu za cijeli svijet, posebno međunarodnu zajednicu.

Brkić je rođen Mostaru, a odrastao u Stocu. Doselio je u Banoviće, gdje je radio na tamnošnjem radiju, a poslije u Tuzlu gdje je radio u mnogim medijima.

Najduži novinarski staž je stekao na Federalnoj televiziji, nakon čijeg radnog angažmana je otišao u zasluženu penziju.Autor je brojnih dokumentrnih filmova.

Dobitnik je na desetine novinarskih nagrada, od kojih je i Povelja Hasan Kaimija za životno djelo.Iza Brkića su ostale tri kćerke, a vdatum i vrijeme dženaze će biti poznati naknadno.

klix.ba