More
  spot_img

  Pravnici OHR-a su prvo dobili dokument iz Zagreba, a zatim pripremili izmjene Izbornog zakona


  Prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koje visoki predstavnik Christian Schmidt planira nametnuti došli su, kako Klix.ba saznaje iz više povjerljivih izvora, od hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

  Pravnici OHR-a su prvo dobili dokument iz Zagreba, a zatim pripremili izmjene Izbornog zakona
  Pravnici OHR-a su prvo dobili dokument iz Zagreba, a zatim pripremili izmjene Izbornog zakona

  Ovakva informacija nimalo nije iznenađujuća ako se u obzir uzme sadržaj planiranih izmjena i atmosfera koja je u javnosti bila prisutna u prethodnom periodu, nakon što su propali politički pregovori.

  Hrvatski političari su još tada, u martu i aprilu, nakon što je bilo jasno da još jednom neće doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona, pokazali u kojem smjeru će ići politička lobiranja. Vrlo jasno su i Grlić Radman, a i hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorili kako treba izvršiti pritisak na Schmidta.

  Ponašanje koje je uslijedilo u narednom periodu u vidu lobiranja po Briselu i kod različitih pojedinaca i diplomata, vrlo je indikativno. No, nakon što sve to nije uspjelo, potpuno očekivano, kao posljednji kec u rukavu ostao im je Christian Schmidt.

  Ono što pak jeste iznenađujuće je nekorektno ponašanje Ureda visokog predstavnika koje danima nije našlo za shodno da obavijesti javnost o izmjenama koje su u planu, a koje zauvijek mijenjaju raspored političke moći u BiH. Umjesto toga, odlučili su se konsultovati samo sa jednom stranom u BiH.

  Ono što nam je potvrđeno jeste da je Grlić Radman u OHR poslao tekst još početkom jula. Nakon toga su pravnici iz Schmidtovog ureda radili na njemu, a kako se vidi prema dokumentu koji smo objavili nedavno, završen je 19. jula, kada je očigledno bio spreman za nametanje.

  O dokumentu je hrvatski premijer Andrej Plenković, skoro pobjednički, kazao da riječ tek o prvom koraku. Sve to upućuje na dobro isplaniranu agendu.

  Najveću podršku za donošenje ovakvih izmjena, Schmidt je dobio od Amerike, odnosno kako saznajemo, od njenih pojedinaca – bivšeg američkog izaslanika za Izborni zakon BiH Matthewa Palmera i američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

  KLIX  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci