More
  spot_img

  Porodica Kičina iz Tešnja preživljava sa 20 KM mjesečno, načelnik Hadžibajrić odmah uputio pomoć

  Porodica Kičina iz Tešnja preživljava sa 20 KM mjesečno, načelnik Hadžibajrić odmah uputio pomoć
  Porodica Kičina iz Tešnja preživljava sa 20 KM mjesečno, načelnik Hadžibajrić odmah uputio pomoć

  U malom selu Hrvatinovići nadomak Tešnja živi tročlana porodica Nermina Kičine. Njihovi dani ispunjeni su borbom za goli život jer Nermin zbog brige o bolesnoj supruzi i kćerci ne može raditi, a jedina primanja koja imaju su 22 KM mjesečno od Centra za socijalni rad. Žive kao podstanari, u maloj trošnoj kući, neuslovnoj za život, a za kiriju mjesečno izdvajaju 75 KM vlasnicima kuće koji žive u Holandiji. Preživljavaju od pomoći dobrih ljudi, pa su se tako obratili i općinskom načelniku mr.Ibrahimu Hadžibajriću molbom da im pomogne. Nakon prispjelog zahtjeva načelnik je zadužio sekretarku organa državne službe mr. Almu Destanović da provjeri o kakvoj se porodici radi, te da im se osigura neophodno za život. Sekretarka je nalog riješila po hitnom postupku, a porodici Kičina su iz Općine Stari Grad isporučeni prehrambeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama, te jednokratna pomoć u iznosu od 800 KM.

  Posjetom ovoj porodici uvjerili smo se u koliko teškoj situaciji se nalaze. Nermin radi sve što može da prehrani porodicu i prihvata svaki posao koji mu se ponudi, ali problem je u tome što supruga Esada zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da se sama brine za dvoipogodišnju kćerku Nerminu i ne smije ih dugo ostavljati same, pa ne može prihvatiti nijedan dugoročan posao.

  „Esada nije dobro. Liječila se, a doktori su joj postavili dijagnozu posporođajna depresija i psihoza. Jedan ljekar u Tešnju je čak rekao i da ima bipolarni poremećaj. Ona ne može sama ostati s djetetom, ne može se brinuti za nju, hraniti je, presvlačiti. Prestala je i da pije lijekove jer tvrdi da je uspavljuju, a odbija i da ide doktoru“, ispričao nam je odmah po dolasku Nermin držeći u naručju svoju dvopogodišnju kćerku Nerminu koja još nije počela da hoda. Dok nam on pripovijeda njihovu životnu priču, iz kuće izlazi Esada koja nepovezano govori da ne vjeruje doktorima i ne želi da im ide, tvrdi da je uvijek upućuju istom ljekaru, a u njega nema povjerenja, te se žali na loše uslove i nemar koji je navodno doživjela u bolnici u Zenici. Kako jedna nesreća nikad ne dolazi sama, tako je i ovu porodicu zadesila još veća briga kada su shvatili da ni njihova Nermina nije dobro. Djevojčici koja još nije počela ni da govori utvrđena su odstupanja u razvoju i problemi psihomotorike, a zbog problema sa stolicom bila je i hospitalizirana na deset dana u bolnici u Zenici. Sada je Nermin redovno vodi na fizikalne vježbe u nadi da će djevojčica prohodati.

  „Nije još prohodala, ne stoji, samo puže. Vodim je u Tešanj na fizikalne vježbe po deset dana, pa napravimo pauzu. Samo da prohoda, meni ne treba pomoć i kućna njega samo da ona prohoda, da mi ona ozdravi,“priča ovaj hrabri otac sa suzama u očima.“Ima problema i sa ishranom, ne može svašta da jede, a muči je stolica, pa je ležala i u bolnici. Sad je, hvala Bogu, ništa ne boli. Prije nije mogla ni sjediti, a sad može i pomalo se penje uz krevet.“

  „Ja sam uvijek uz njih jer ih ne smijem ostaviti same. Odem samo do doktora, apoteke ili trgovine. Pomažu nam iz Pomozi.ba i svaki dan nam donose obrok, a povremeno i pakete“, ispričao je Nermin. „Ja sam zahvalan svima koji nam pomažu, a posebno se zahvaljujem načelniku Hadžibajriću koji nam je čak iz Sarajeva poslao pomoć. Nažalost u našoj Općini Tešanj nam nisu pomogli i samo nas upućuju u Centar za socijalni rad,“dodao je.

  Strahuju od dana kada će napustiti kuću

  Zahvaljujući plemenitim ljudima, nisu gladni, ali strahuju od dana kada neće moći platiti kiriju i budu morali napustiti i ovu kuću. Prije nekoliko godina pokrenuta je akcija za prikupljanje pomoći ovoj porodici, a od novca koji se sakupio kupili su plac od 500m2 u obližnjem selu. Nevladino humanitarno udruženje ‘Oslonac’ koje gradi kuće za zbrinjavanje ugroženih porodica moglo bi pomoći da im se sagradi kuća.

  „Dolazili su iz NVO Oslonac i stavili su nas na listu za izgradnju kuće. Prošle godine smo bili deveti na listi, a ove godine smo peti. Ali, to zavisi od donatora, ako se uključe mogla bi nam se sagraditi kuća, a to bi nam riješilo mnoge probleme. Volio bih kada bi imali komadić zemlje na kojem bi sijali i tako imali hranu za sebe.“ Sekretar NHU ‘Oslonac’ Hasan Ćeman potvrdio nam je da su upoznati sa slučajem ove porodice, te da bi za izgradnju kuće trebalo osigurati cca 30-32.000 KM, od čega bi ova organizacija mogla obezbijediti polovinu sredstava, a drugu polovinu donatori.

  Kontaktirali smo i Centar za socijalni rad Tešanj gdje su nam potvrdili da ova porodica ima samo 22 KM mjesečnih primanja, te povremene jednokratne pomoći, kao i periodičnu pomoć donatora i nevladinih organizacija.

  Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić nastojat će naći način kako pomoći ovoj porodici u rješavanju njihovog socijalnog statusa u mjeri u kojoj jedna lokalna zajednica može pomoći drugoj i građanima u stanju potrebe.

  avaz

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci