More
  spot_img

  Porasla prodaja: GS – Tvornici mašina nadu za oporavak daju električna bicikla

  Ako je izazov upravljati rizicima onda je ova godina bilo najizazovnija do sada, kazala je za portal Akta.ba Snježana Kopruner, generalna direktorica i većinska vlasnica GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o. Travnik.

  “Mi smo se prvo susreli sa krizom u automobilskoj industriji, gdje smo već na početku godine imali pad prihoda, a onda nas je sačekala kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa kada smo u drugom kvartalu imali još jedan pad prihoda od oko 25 posto“, navodi ona, dodajući da je to značilo da imaju oko 100 radnika viška.

  “Trebali smo naći način kako ih zbrinuti i zadržati i kako osigurati bilo kakve plaće jer kad kriza prođe, radnici opet trebaju i nije bilo nimalo jednostavno”, ističe Kopruner.

  U proteklih 10 mjeseci poslovanja zabilježili su ukupan pad prihoda od 15 posto. Žalosna je jer je zbog pada prihoda uslijed koronakrize jednom manjem dijelu radnika morala dati otkaz.

  Ipak, kako kaže, i ta otpuštanja su bila onim zaposlenicima koji nisu bili zadovoljni mjerama koje su kao kompanija provodili za ublažavanje posljedica pandemije.

  “Dakle, na početku pandemije imali smo pad prihoda za 25 posto, onda i plaće morate smanjiti za 25 posto jer neko ih mora zaraditi. Mi nismo državna institucija, ono što nam kupac plati to imamo”, naglašava.

  Ono što daje nadu za oporavak jeste porast proizvodnje i prodaje električnih bicikala na zapadnoevropskom i svjetskom tržištu. Proizvodnja bicikala na električni pogon samo je mali, ali najatraktivniji dio firme GS – Tvornica mašina.

  “Prodaja električnih bicikala se utrostručila i u narednom periodu planiramo intenzivno investirati u njihovu proizvodnju”, kaže nam ona.

  Trenutno, inženjeri TMT-a završavaju dizajn cargo e-bicikla, koji se na tržištu očekuje već početkom naredne godine.

  Podsjetimo, okviri za električne bicikle postali su zaštitni znak ove kompanije, a najviše se izvoze u Njemačku. Poznato je da ih uz između ostalih voze i nogometaš Cristiano Ronaldo i razvojni tim Mercedesa. Same bicikle proizvodi u Njemačkoj firma koju vodi njen sin, Petar Desnica. 

  Porasla prodaja: GS - Tvornici mašina nadu za oporavak daju električna bicikla
  Porasla prodaja: GS - Tvornici mašina nadu za oporavak daju električna bicikla

  Vlada bez sluha 

  Govoreći o mjerama vlade o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, Korpuner kaže da to uopće ne smatra mjerama.

  “Ovo se ne zove pomoć. Nama je to koristilo za pokrivanje troškova rada pola mjeseca, a sve ostale mjesece smo se sami borili. Vlada Federacije BiH nema sluha za probleme privrede i realnog sektora i zakazala je u svakom pogledu”, podrcrtava generalna direktorica i većinska vlasnica GS – Tvornica mašina Travnik. 

  Inače, Kopruner je i aktivna zagovornica izmjene postojećih zakona, za bolji položaj poslovdavaca, ali i radnika. Pored toga, stalno ukazuje na neophdnu potrebu reorganizacije i reforme školstva. U prilog tome i otvoren kabinet za praktičnu nastavu u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik.  Kabinet je otvoren na inicijativu i finansijsku podršku kompanija “GS-tmt” i Strojotehnika, a namijenjen je obuci budućih CNC programera i operatera.

  S.B

  AKTA.BA

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci