More
  spot_img

  Infografika: Najdugovječniji načelnici i gradonačelnici u BiH

  Brojni izabrani čelni ljudi gradova i općina u Bosni Hercegovini su na svojim pozicijama više od 20 godina.

  Infografika: Najdugovječniji načelnici i gradonačelnici u BiH
  Infografika: Najdugovječniji načelnici i gradonačelnici u BiH

  Brojni načelnici i gradonačelnici u Bosni i Hercegovini su na svojim pozicijama već nekoliko mandata, a neki i duže od 20 godina.

  To je zato što pojedinac može biti izabran na poziciju načelnika ili gradonačelnika nebrojeno puta, sve dok dok ima podršku birača.

  Centar civilnih inicijativa (CCI) je 2009. godine, u okviru projekta “Funkcija načelnika općine u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini”, kao jednu od preporuka za unapređenje ukupne funkcionalnost rada lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini istakao i da bi zakonom trebalo “definirati ukupni mogući angažman pojedinca na funkciji načelnika te to eventualno propisati u trajanju od dva uzastopna mandata”.

  Bilo je inicijativa da se to promijeni i upravljanje ograniči na dva mandata, ali do danas nije bilo zakonskih izmjena kada je u pitanju reizbor čelnika bh. općina i gradova.

  Istraživanje Istinomjera pokazalo je da su neki gradonačelnici i načelnici na svojim pozicijama više od 20 godina.

  Načelnik Teočaka već 26 godina
  Najduži staž na poziciji načelnika u Bosni i Hercegovini ima načelnik Općine Teočak Tajib Muminović.

  Na poziciji načelnika je već 26 godina – od 1994. godine, a s obzirom da na ovogodišnjim izborima nema protivkandidata, Muminović bi mogao dočekati i treće desetljeće na čelu jedne od najmanjih bh. općina, navodi se u analizi Istinomjera.

  Elvir Bubalo je na čelu Općine Konjic od 1997. godine, ali nakon šest uzastopnih mandata, nije kandidat za načelnika Općine Konjic na ovogodišnjim lokalnim izborima.

  Sead Muminović je načelnik Općine Čelić već 22 godine, a Milan Radmilović je na čelu Općine Gacko 20 godina.

  Istinomjer

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci