Ponos BiH: Nedim Sladić osvojio zlatnu medalju u prognoziranju vremena

Bh. meteorolog Nedim Sladić ostvario je veliki uspjeh ove godine kada je primljen na master studij Fakulteta za meteorologiju i klimatologiju, Univerziteta u Readingu, a danas se putem Facebooka ponovo obratio prijateljima i poznanicima. 

“Najprije želim da izrazim najiskreniju zahvalnost i da kažem jedno veliko hvala za sve lijepe i pozitivne riječi koje su uslijedile nakon sedme sedmice od mog učešća u meteorološkom natjecanju koju smo igrali ovog semestra u sklopu mog Master studija na Univerzitetu u Readingu i gdje su se pored mene takmičili brojni dodiplomci i master studenti iz različitih dijelova svijeta, a među njima i naš profesorski kadar”, kaže Sladić. 

Istakao je kako ga je iznenadila velika zainteresovanost, kako medija, tako i ljudi unjegovoj listi prijatelja.

Također, od sedme sedmice (novembar) do danas uložio sam puno truda i volje kako bih očuvao svoje prvo mjesto. Danas, zadnjeg dana prvog semestra, uslijedili su finalni rezultati i nagrade.

Rezultati nisu dostupni zbog problema sa serverima javno, ali mi smo ih vidjeli danas na vremenskoj i klimatskoj diskusiji. NSBHWF, pseudonim pod kojim sam se predstavljao na ovom natjecanju, ostvario je 425 bodova.

Ovim putem, čast, ponos i zadovoljstvo mi je istaknuti da sam u jesenjem semestru osvojio najviše bodova u prognoziranju vremena širom svijeta i tako odnio titulu najboljeg prognozera u kategoriji master studenti.

U ukupnom poretku od 48 natjecatelja (sve kategorije), plasiran sam na visokom 2. mjestu, odmah iza profesora sa višedecenijskim iskustvom u akademiji i industriji, nevjerovatnim i bogatim CV-em te desetinama objavljenih naučnih radova”, napisao je Sladic.

Dodaje da današnji dan smatra ključnom fazom ka prepoznavanju vlastitog značaja cjelokupnih vrijednosti i “mojoj težnji ka validnoj aktualizaciji te time čiste savjesti stavljam pečat da zadnjih šest godina koliko se pojavljujem u medijima, iako bez većih resursa za rad i učenje, svoj posao sam radio punog srca, časno, objektivno, odgovorno i maksimalno pošteno – onako kako to i treba dolikovati”.

Weather Game, natjecanje za koje se odlučio 30.09.2022. je upravo, kako kaže, trebao to i dokazati. Dva mjeseca kasnije, “dokaz je tu i oduševljenje neću da krijem“.

Danas, univerzitet broj 1. u Europi, a posebno odsjek za meteorologiju koji do septembra 2022. nije imao niti jednog redovnog studenta iz Bosne i Hercegovine je dobio pobjednika upravo iz Bosne i Hercegovine.

Čuti ime i prezime pravilno izrečeno, pa čak i sa afrikatom u prezimenu za koji su se posebno potrudili da izvježbaju, kao i ime zemlje iz koje dolazim stvorio je poseban osjećaj ponosa i sreće na mom licu.

Danas, univerzitet broj 1. u Europi, a posebno odsjek za meteorologiju koji do septembra 2022. nije imao niti jednog redovnog studenta iz Bosne i Hercegovine je dobio pobjednika upravo iz Bosne i Hercegovine.

Čuti ime i prezime pravilno izrečeno, pa čak i sa afrikatom u prezimenu za koji su se posebno potrudili da izvježbaju, kao i ime zemlje iz koje dolazim stvorio je poseban osjećaj ponosa i sreće na mom licu.

Još veći je ponos, a ujedno i moja još jedna pobjeda, dobiti iskrene čestitke svojih profesora koji su ti predavali i koji će ti predavati u narednih četiri do šest mjeseci i čuti riječi da su ponosni na mene i moja postignuća, pogotovo od profesora koji i dalje radi za Britansku meteorološku službu (UK Met Office).

Ujedno, ovo je dijelom i moja povratna, ali suptilna poruka na svo nipodaštavanje i belittleing koji se dešavao godinama unazad. Inatiti se ne valja. Ako možeš podržati nekoga, podrži. Ako ne možeš, izmakni se i ne čini štetu. Uostalom, sve se u životu vrati kao bumerang – najčešće kad se najmanje nadamo.

Zaključujem danas prvi semestar s pobjedom. I još malim nizom istih u protekla hektična dva mjeseca u kojem sam iščitao materijala koliko za  četiri godine univerzitetskog obrazovanja.

U iskrenoj nadi da i idući donosi još više njih. I onih malih, i onih velikih. 2023. je iza ugla – godina u kojoj konačno trebam ostvariti svoj san. “Rabbi zidni ilma” – Gospodaru, Ti mi znanje uvećaj! (Ta-ha, 114)”, napisao je uspješni bh. mateorolog.

mahalla.ba