Policija pretresa kuću Abdulaha Skake u Sarajevu, više privedenih u akciji Vizionar

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od jutros vrše pretrese na više lokacija, a među njima je i porodična kuća bivšeg gradonačelnika Sarajeva i aktuelnog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake.

U akciji kodnog naziva “Vizionar” već je privedeno više osoba u službene policijske prostorije.Pretresi se vrše na više lokacija u općinama Stari Grad, Centar i Vogošća, a sprovode je pripadnici Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.Za sada nije poznato da li je i Abdulah Skaka zvanično uhapšen, ali saznajemo da jutros prisustvuje pretresu svoje kuće.

Podsjetimo, njemu je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) nedavno upućen poziv da se odazove tužiteljima u Sarajevu.Prije nekoliko dana uputio je zahtjev MVP-u za napuštanje zemlje u kojoj se nalazi na diplomatskoj misiji (Katar) te najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor.

SDA-OV KADAR

Abdulah Skaka u svojstvu osumnjičenog pozvan u tužilaštvo, stižu li na naplatu afere iz prošlosti?Skaka je pozvan u svojstvu osumnjičenog i postoji mogućnost da mu bude predložen pritvor ili mjere zabrane što bi moglo značiti i kraj njegove ambasadorske karijere kao što se nedavno dogodilo ambasadoru BiH u Maleziji Senaidu Memiću (SDA).

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?MUP KS Abdulah Skaka Tužilaštvo KS akcija Vizionar

klix.ba