Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Plin iz “Turskog toka” uskoro u BiH

  Gasovod “Turski tok” bit će završen najkasnije do kraja godine, pa samim tim i sposoban da snabdijeva Bugarsku, Srbiju, BiH i vrlo brzo da pokriva i dio potreba Mađarske, kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

  – U tom smislu ne očekujemo nikakve probleme u snabdijevanju, a što je najvažnije, i cijena gasa će biti slična sadašnjoj ukoliko ne bude bitnih poremećaja cijene nafte – objašnjava za Politiku Bajatović.

  Srbija (ali i BiH) u ovom času i dalje gas dobija samo iz jednog pravca preko Ukrajine, a iz Gasproma poručuju da “uz smetnje koje mogu biti uzrokovane komercijalnim sporovima, tranzit kroz gasovode u Ukrajini također bi mogao biti poremećen ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbjednost svojih gasovoda zbog tekućeg vojnog sukoba i/ili nedostatka finansijskih sredstava”.

  Pojasnimo da će „Turskim tokom“ stizati također ruski plin, ali preko Turske a ne preko Ukrajine. U isto vrijeme, BiH bi trebala dobiti i novi gasovod ka Hrvatskoj, kojim bi plin stizao iz Azerbejdžana ali i iz evropskih čvorišta, podsjeća BiznisInfo. 

  J. P. 

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci