Plenković: Dok su Schmidta napadali on je donio rješenja u korist Hrvata, očekujem formiranje Vlade FBiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u razgovoru za Jutarnji list kazao da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini sigurno nije sretan zbog posljednjih protesta ispred OHR-a te je još jednom napomenuo da su u Zagrebu izlobirali prvobitnu odluku Christiana Schmidta.

Prije nekoliko dana su u Sarajevu održani protesti protiv novih loših rješenja visokog predstavnika koje planira donijeti zbog nemogućnosti formiranja Vlade FBiH. Plenković je kazao da takvo ponašanje škodi te da očekuje skoro formiranje federalne vlade.”

Protivim se takvim pritiscima na visokog predstavnika i tendencijama koje narušavaju položaj Hrvata suprotno od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On nije idealan, međutim, to je ono što postoji i što drži BiH skupa, a daje okvir Hrvatima da budu ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda. I zato su rješenja koja je donio visoki predstavnik Schmidt dobar iskorak prema zaštiti legitimnog interesa Hrvata, koji nisu u BiH manjina nego konstitutivni narod.

Mnogim međunarodnim sugovornicima treba tumačiti da Hrvati zbog manje brojnosti u odnosu na Bošnjake i Srbe nisu manjina nego da su jednakopravni u političkoj i ustavnoj arhitekturi BiH. U tom pogledu učinili smo ogromne iskorake snažnim političkim i diplomatskim lobiranjem na najvišoj razini”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da su u Sarajevu organizovani protesti i prvi put kada je Christian Schmidt nametao izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ali da to nije urodilo plodom.”Siguran sam da visoki predstavnik neće ni na koji način biti impresioniran prosvjedima koji su organizirani prije par dana, kao ni onima koji su bili organizirani prošlo ljeto protiv njega.

Pa imamo i predsjednika države koji ga je napadao i vrijeđao, dok je za to vrijeme Schmidt pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata”, kazao je.Upitan o diplomatiji Hrvatske, rekao je da su njegova prva dva najvažnija koraka nakon preuzimanja mandata bili posjeta BiH i Ukrajini.”

Politički stav Vlade prema Ukrajini je principijelan i jasan od samog početka. Kad sam postao premijer, moj prvi međunarodni posjet je bio u BiH. Drugi je bio Kijev. Tada sam već identificirao što je vanjskopolitički bitno za Hrvatsku. Nama je kad gledamo susjedstvo, najbitnija situacija u BiH.

Štitimo interese hrvatskog naroda u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj, ali i da ujedno podržavamo cijelu BiH i približavamo je prema Europskoj uniji. Kroz dijalog nastojimo naći rješenja koja su najbolja za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH”, naveo je.

Osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u BiH izrazivši nadu u brzo formiranje federalne vlade.”Borjana Krišto postala je predsjednica Vijeća ministara. U lipnju ćemo imati zajedničku sjednicu vlada – Vijeća ministara i hrvatske Vlade u Zagrebu, staviti na stol sve teme i vidjeti kako unaprijediti odnose. Očekujemo što skorije formiranje i Vlade u Federaciji BiH”, naveo je.

klix.ba