Istaknuti Bosanac: Druga godišnjica smrti bh. generala Jovana Divjaka

Godine 2021., 8. aprila, oprostili smo se od legendarnog generala, ratnog heroja i humaniste Jovana Divjaka, velikog Bosanca, kako se i sam nacionalno izjašnjavao. Divjak je često isticao da je služenje u Armiji BiH najčasniji period u njegovom životu. Svoju humanost pokazao je i kad je osnovao fondaciju „Obrazovanje gradi BiH“ za pomoć u školovanju djece, prvenstveno one koja su izgubila roditelje u ratu.

Jedan od najvećih španskih, ali i svjetskih slikara Pablo Ruiz Pikaso (Picasso), umro je na današnji dan 1973. godine. Bio je pokretač pravca poznatog kao sugestivni ekspresionizam, koji uz njegov kubizam predstavlja pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

U Ženevi je, 8. aprila 1946. godine, održano posljednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamijenjena novom, Ujedinjenim nacijama.Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija primljena je na današnji dan 1993. godine u Ujedinjene nacije.

Josip Juraj Štrosmajer (Joseph Georg Strossmayer), biskup đakovačko-bosanski i srijemski (od 1849), političar, kulturni djelatnik i pisac, po kome jedna sarajevska ulica u Starom Gradu nosi ime, umro je prije ravno 118 godina, odnosno 1905. godine.

Danas je i 10. godišnjica smrti Margaret Hilde Tačer (Thatcher), premijerke Velike Britanije od 1979. do 1990. godine, koja je poznata po nadimku „Čelična lejdi“, a preminula je 8. aprila 2013. u 87. godini. 

avaz.ba