Penzioner Omer Škaljo ponovo na direktorskoj poziciji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona dobio je novog direktora, penzionera Omera Škalju, koji je već ranije obnašao ovu funkciju u ovoj ustanovi.

Škaljo je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona prije nego što je dolaskom bivše vlasti u ZDK (SDP, BHI-KF i drugi) imenovana Almira Baručija-Kapidžić (BHI-KF) koja je trenutno u sudskom procesu za slučaj Zenicatrans.

Kako je došlo do promjene vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno formiranja vlasti na čelu sa SDA, Baručija-Kapidžić je smijenjena, a raspodjelom pozicija Škaljo je dobio priliku da se vrati na ovu poziciju iako je ranije ostvario pravo na penziju.

Međutim, to nije bila prepreka da nastavi ondje gdje je stao prije nekoliko mjeseci te da se prijavi na javni konkurs.Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, a i nakon presude Ustavnog suda od 9. maja radni odnos mogu zasnovati svi oni koji su korisnici penzije osim izuzev korisnika porodične penzije i penzije ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja, domovinskog rata.

Kako saznajemo Škaljo je bio i jedini kandidat na javnom pozivu, a Vlada ZDK je na posljednjoj sjednici dala zeleno svjetlo te je Škaljo ponovo na direktorskoj poziciji ZZO ZDK.

Klix