Da li je Dodik svjestan političkog kraja pa sudski proces odugovlači novim žalbama

Sudski proces protiv Milorada Dodika na Sudu Bosne i Hercegovine mogao bi biti mnogo značajniji nego što djeluje na prvi pogled. Toga bi predsjednik Republike Srpske (RS) mogao biti svjestan pa je upregao sva raspoloživa sredstva u diskreditaciju procesa.

Riječ je o optužnici zbog nepoštivanja i neprovođenja odluka visokog predstavnika. Drugim riječima direktno odmjeravanje države i političara koji godinama negira državu u kojoj vlada.

I ma koliko se sam predmet činio usputnim, on bi mogao poličiti mnogo veće posljedice.Dodik se na sudu do sada pojavio dva puta. Prvi put kada se izjašnjavao o krivici, a drugi put kada je napravio predstavu sa nekoliko branitelja, uključujući i Antu Nobila iz Hrvatske te svesrdnom podrškom boračkih udruženja i političara koji su ga čekali ispred suda.

U svom drugom pojavljivanju najavio je žalbu na zahtjev koji mu je odbijen da se suđenje premjesti u Banju Luku.Međutim, Dodik nije podnio žalbu kako je najavio već je podnio novi zahtjev za premještanje suđenja u Banju Luku.

Naime, u prvom zahtjevu koji je odbijen on je prijenos suđenja u RS opravdavao navodnim neprijateljskim izjavama ambasadora i nekih političara u Sarajevu, tvrdeći da bi mu to moglo utjecati na proces.Sada, u novom zahtjevu Dodik ponovo traži prijenos suđenja u Banju Luku, ali ovaj put to pravda tvrdnjom da bi Sud BiH i Tužilaštvo BiH moglo djelovati osvetnički prema njemu, jer je on ranije pozivao da se ukinu i državni sud i tužilaštvo.

Naravno takvi zahtjevi najviše aludiraju da Dodik želi kupovinu vremena i obesmišljavanje procesa.Prije svega jer Dodiku prijeti i zabrana političkog djelovanja, što bi bio najveći udarac za čelnika entiteta RS.

A da je Dodik toga svjestan pokazala je i nedavna izjava da ukoliko bude takva presuda, planira organizirati udruženje za nezavisnost RS-a.” Kada se prestanem baviti politikom biću oslobođen javne odgovornosti kao predsjednik Republike, a kada mi zabrane, formiraću udruženje za nezavisnost Republike Srpske”, naglasio je nedavno Dodik.

Predsjedniku RS-a nijedan drugi sud ne može suditi izuzev Suda BiH jer je i optužen na osnovu Krivičnog zakona BiH i svako prenošenje na niži sud bi bila zloupotreba. U tom kontekstu treba podsjetiti i na zahtjev Dodika u novom zakonu o sudovima BiH da se sjedište Apelacionog suda smjesti u Banju Luku te odbija Istočno Sarajevo.

Zašto to radi nije teško zaključiti je rće neminovno imati komotniju situaciju i kontrolu procesa.Naredno suđenje Dodiku u Sudu BiH zakazano je za 20. decembar.

Klix