Oštre reakcije na povećanje plata od 500 KM političarima: Bahatost preblaga riječ

SARAJEVO – To što je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio budžet koji podrazumijeva i povećanje plate parlamentarcima, te ministrima Savjeta ministara BiH, i to za oko 500 maraka, izaziva oštre reakcije u javnosti, a jedna od njih glasi da je bahatost preblaga riječ za ovakav postupak.

Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor, podsjeća na nedavno povećanje minimalca, te dodaje da je, skoro za toliko, sada povećana plata političarima.

“Pitanje je kako će građani preživjeti sa ovako visokim cijenama i mislim da će sve više biti gladnih”, rekla je Marićeva za “Nezavisne novine”. Ona ističe da su političari donijeli zakone i da su ih prilagodili sebi, pa kad trebaju da svoje plate smanje, to “ne mogu”, ali ih mogu povećati.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara, komentarišuću povećanje plata političarima, ističe da je bahatost preblaga riječ.

“Morali bismo zaista koristiti mnogo grublje riječi kada je ovaj potez u pitanju. Umjesto da intervenišu na cijene goriva, hrane, da rade na reformama u zdravstvu, finansijama, obrazovanju,  na svemu onom što nas može izvući iz krize, oni su sebi povećali plate. Mislim da je taj potez naljutio svakog radnog čovjeka u BiH”, naveo je Bago u izjavi za “Nezavisne novine”.

Prema dostupnim informacijama, protiv povećanja plata bilo je tek nekoliko poslanika, a u pitanju su Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, te Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

“Glasao sam protiv jer se godinama borim protiv svih privilegija – otpremnina, bijelog hljeba, VIP salona. Ali Dodiku, Bakiru, Draganu, a evo i Komšiću, izgleda nikad dosta. Vrijeme je da idu s vlasti”, rekao je Arnaut za “Nezavisne novine”.

Oštre reakcije na povećanje plata od 500 KM političarima: Bahatost preblaga riječ
Oštre reakcije na povećanje plata od 500 KM političarima: Bahatost preblaga riječ

izvor : nezavisne.com