More
  spot_img

  Izetbegović: Uvećani dio plate ću uplaćivati u Pomozi.ba, a isto ću tražiti i od drugih SDA-ovaca


  Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u ovoj instituciji nakon usvajanja Budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

  Kako je napisao na svom zvaničnom Twitter nalogu, taj iznos će do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

  “Od svih zastupnika i delegata SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe. SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”, napisao je Izetbegović.

  Dodao je da je SDA podržala usvajanje Budžeta, iako, kako kaže, smatraju da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.

  “Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija. Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima”, naveo je Izetbegović.

  Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike.

  “To se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta”, zaključio je Izetbegović.

  Izetbegović: Uvećani dio plate ću uplaćivati u Pomozi.ba, a isto ću tražiti i od drugih SDA-ovaca
  Izetbegović: Uvećani dio plate ću uplaćivati u Pomozi.ba, a isto ću tražiti i od drugih SDA-ovaca

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci