Ostaje li Osmorka bez SDP-a nakon današnjeg glasanja za Dom naroda BiH?

Izbor delegata iz Federacije BiH u Dom naroda državnog parlamenta ogolio je suštinu koja je pokazala kako će funkcionisati odnosi unutar široke i šarene koalicije koja je formirala vlast na državnom nivou.

Dogovorima, uslovljavanjima i vjerovatno raznim drugim zakulisnim radnjama, najjača stranka unutar Osmorke ostala je bez ijednog delegatskog mjesta u najznačajnijoj instituciji BiH.

To je, nesumnjivo, nejteže palo lideru SDP-a Nerminu Nikšiću.Zbog tajnog glasanja teško je tvrditi kako su glasali delegati Osmorke u Domu naroda FBiH, ali zbog ovakvog ishoda, jasno je da Osmorka nije bila jedinstvena i pitanje je kakva je njena budućnost.

Stoga i ne čudi informacija da bi početkom naredne sedmice trebao biti održan sastanak lidera Osmorke upravo na Nikšićevu inicijativu.

Tema je očekivana – dalje funkcioniranje te koalicije na nivou FBiH, a povod za sastanak je neusaglašeno glasanje prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH.Ubrzo se pojavila i informacija da je Nikšić uputio pismo upozorenja liderima stranaka Osmorke koje čine koalicijsku vlast.

U pismu, u čiji je sadržaj uvid imala Slobodna Bosna, Nikšić obavještava koalicione partnere da zbog svega što se danas dešavalo on “zamrzava status SDP-a u Osmorki”.”

Može ostati Sedmorka, ili kako god. Zakazat ćemo sjednicu Glavnog odbora SDP-a i predložiti da li da se donese odluka i da li da se otvore razgovori o drugim mogućim partnerima za formiranje vlasti. Ili da mi ostanemo opozicija, a vi kao Sedmorka da odete sa SDA”, navodno piše u pismu koje je Nikšić uputio koalicionim partnerima.U prilog ovim tvrdnjama ide i izjava potpredsjednika SDP-a BiH Vojina Mijatovića koji je kazao večeras, tokom gostovanja na Face TV-u, da su u stranci veoma razočarani ponašanjem pojedinih partnera iz Osmorke, konkretno NES-om, SBiH i Damirom Marjanovićem.

Poručio je da u ponedjeljak “slijedi odgovor”.”Imat ćemo već u ponedjeljak raspravu. Slijedi vrlo oštar, jak i brutalan odgovor prema onima koji su postupali mimo dogovora. Ovo je moguće da se desi kad se bezuslovno vjeruje ljudima sa kojima pravite koaliciju – NES, SBiH i ovaj Damir Marjanović.

Trojka je vrlo kompaktna, ali novopridošla priča je malo igranje na obje strane”, kazao je Mijatović.

Mijatović je dodao da je danas bio s Nikšićem i da će partneri, koji su “iznevjerili SDP”, ubrzo upoznati Nikšića i SDP na pravi način.”Ima jedna stvar koja me beskrajno nervira kod Nermina, da vjeruje ljudima do kraja.

Ne znaju oni Nermina kad ga iznevjere, upoznat će i Nermina i SDP u ponedjeljak. To je toliko dramatično da će sada vidjeti kako je kad SDP u punom kapacitetu upravlja procesom i partnere stave tamo gdje im je mjesto. Nek se spreme na političku igru koja će biti vrlo gruba”, poručio je Mijatović.

Kako će se stvari odvijati u narednom periodu i hoće li ostatak Osmorke ozbiljno shvatiti upozorenje lidera SDP-a ostaje da vidimo u narednim danima, no nerealno je očekivati da će se SDP zadovoljiti trenutnim stanjem odnosa snaga.Još jednom podsjećamo da su, što se tiče delegata iz Federacije BiH za Dom naroda BiH, iz Kluba Hrvata izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić.

klix.ba