Odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću

Sud BiH odbio je odrediti pritvor Atifu Dudakoviću, generalu Armije RBiH, zbog govora koji je održao na obilježavanju Dana Armije RBiH u kojem se, navodno, posredno obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, a koji su svjedoci u ovom postupku.

Odbrana je isticala da je govor upućen domovini, a ne konkretno nekome te da je govorio o historiji BiH, a da nije pominjao postupak koji se vodi protiv njega.Tužilaštvo je smatralo i da je njegovim obraćanjem na obilježavanju prekršio i mjeru kontaktiranja sa medijima jer, kako tužiteljice navode, znao je da će govor biti medijski propraćen.

Kako su navele tužiteljice Vedrana Mijović i Marijane Čobović, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH, 15. aprila, Dudaković se obratio svjedocima, a koji su pripadnici Petog korpusa riječima da “zna šta njegovi neprijatelji žele”.One su navele i da je Dudaković imenom i prezimenom naveo svjedoka, Fikreta Abdića, i govorio o njegovim aktivnostima.”

Govorom se obratio pripadnicima Petog korpusa čiji iskazi direktno inkriminišu njega. Znao je da će govor biti medijski propraćena”, navele su tužiteljice.Branitelj Atifa Dudakovića, Asim Crnalić, je kazao da je njegov branjenik nevin i da Tužilaštvo BiH kroz ovaj postupak nastoji poniziti komandanta koji je branio BiH.

Pozvao se na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodu govora i toga da ono što Tužilaštvo BiH tvrdi zapravo krši slobodu govora Dudakovića.”Ovo je govor o općem, činjeničnom stanju. Govor o ratu, stratištima gdje su stradali Bošnjaci. Foča, Višegrad, Žepa, Prijedor su gradovi koji se pominju u govoru. Ograničenja, odnosno mjere zabrane, su vezana za predmet, a ne za činjenice iz rata.

Ti gradovi se ne spominju u optužbi”, kazao je Crnalić.O tome da se Dudaković obratio svjedocima, Crnalić kaže da su svjedoci zaštićeni, ne znaju ko su te im se i ne mogu obratiti. A oni svjedoci koji su do sada svjedočili i čiji su identiteti poznati, nisu spomenutim imenom i prezimenom.

Sudski postupak protiv generala Armije RBiH i komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića se vodi zbog optužbi o krivičnim djelima “Zločini protiv čovječnosti”, “Uništavanje kulturnih i historijskih spomenika” i “Zločini protiv civilnog stanovništva”.

Optuženom Atifu Dudakoviću su na snazi sljedeće mjere zabrane:

zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice;

zabrana sastajanja sa određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom.

Klix.ba