Helez: EUFOR se premjestio u kasarne u Orašju i Bijeljini

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez (SDP) kazao je da je sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju.

Oni su već tamo”, rekao je Helez u emisiji Pressing na N1.Komentarišući ponovno zapštrenu političku retoriku predsjednika RS Milorada Dodika, koja obiluje i najavama konkretnih poteza ka napuštanju državnih institucija, otcjepljenju entiteta i ujedinjenju Republike Srpske sa Srbijom, Helez je poručio da je “mirni razlaz – rat”.

“Bit će ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša iznijeti – bit će sukob – nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedlja Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor.

Mirni razlaz je rat”, podcrtao je.Ponavlja – uslovi za secesiju se nikada neće steći. S tim u vezi, dodaje kako nema nikakvih naznaka o varnicama unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.“Tenzija unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nema, ali ako se iko odluči da ih napusti – nema više povratka – bit će primljeni novi ljudi, gubi se radno mjesto”, naveo je.

Ujedno, otkriva kako je jučer sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se snage EUFOR-a premjeste, odnosno relociraju u kasarnu Orašje i Bijeljinu.“Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te kasarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju”, izjavio je Helez.

klix.ba