Očajni zbog kilometarskih kolona: Vozači kamiona po dva – tri dana čekaju prelazak granice

Sada definitivno BiH ne može uraditi ništa, jer Hrvatska je ušla u Šengen i ona zahtijeva detaljne preglede na granici s BiH, kako robe, tako i putnika, rekao je Grbić

Stanovnici Bosanske Gradiške ogorčeni su jer od kilometarske kolone vozila koja čekaju da pređu granicu sa Hrvatskom, ne mogu da dođu ni do svojih domova, a ljuti su i vozači kamiona koji i po nekoliko dana čekaju na ulazak u Evropsku uniju.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da gužve na granici u vrijeme praznika i nisu novost, ali da je ulaskom Hrvatske u šengen zonu sve postalo mnogo teže.

 Pričaju da je u nedjelju bilo gotovo nemoguće ući u grad, jer su oba putna pravca koja vode u ovu lokalnu zajednicu bila zakrčena kolonom vozila.U naselju Kruškik nakon silaska s autoputa kolone su bile kilometarske, a ništa bolje nije bilo ni na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška.

Neizdrživo za vozače kamiona- Krenula sam kod roditelja magistralnim putem i kolona me dočekala u mjestu Brestovčina koje je od graničnog prelaza udaljeno najmanje kilometar i po.

Probijala sam se preticanjem u suprotnoj traci, ali nisam vidjela drugi izbor. Budući da su vozila gotovo neprestano stizala i iz tog smjera morala sam se sklanjati što je bilo, em rizično, em sporo.

U jednom momentu nastao je totalni kolaps jer se auta zbog kamiona nisu uspijevala ni mimoilaziti – rekla je A.R. i dodala da se, ako se zbog ulaska Hrvatske u Šengen gužve nastave, mora tražiti neko rješenje. 

A neizdrživo je postalo i za vozače kamiona koji i po dva-tri dana čekaju da pređu granicu.- Situacija je i više nego katastrofalna. Mi smo na ovo upozoravali i prije pola godine.

Ovaj problem datira već godinama na graničnim prelazima Gradiška, Izačić, Brod i Rača, a sada je sve više došlo do izražaja na prelazima koji vežu BiH i Hrvatsku.

Nemamo izgrađenu infrastrukturu da se parkiramo i ne smetamo mještanima, kao što je slučaj sada u Gradišci. Svi prevoznici parkiraju se, nažalost, na javnim površinama, na putevima ispred kuća i prodavnica i tako smetamo mještanima, a nemamo kuda – rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske, Nikola Grbić.

On je naglasio da se i oni koji čekaju u koloni kao i mještani moraju naoružati strpljenjem, jer drugog izbora nemaju.-

Sada definitivno BiH ne može uraditi ništa, jer Hrvatska je ušla u Šengen i ona zahtijeva detaljne preglede na granici s BiH, kako robe, tako i putnika. Dok prođu praznici i svi naši ljudi iz dijaspore se počnu vraćati u Evropu, gužve će biti još i veće – poručio je Grbić.

Iz Auto-moto saveza RS juče je saopšteno da je pojačan intenzitet saobraćaja u oba smjera na graničnom prelazu Karakaj, dok su na izlazu iz BiH duga čekanja evidentirana u Gradišci, Donjoj Gradini, Kozarskoj Dubici, Orašju, Brodu, Novom Gradu, Kostajnici, Šepku i Velikoj Kladuši.

Sve ovo nam povećava troškoveU Graničnoj policiji BiH su za “Glas” naveli da se na izlazu iz BiH u nedjelju na prelazima Bosanska Gradiška i Gradina čekalo i do četiri sata.-

S obzirom na to da je vrijeme praznika bilo je očekivano da će na graničnim prelazima biti povremenih zadržavanja – dodali su u Graničnoj policiji.

Nikola Grbić je rekao da se od ulaska Hrvatske u Šengen detaljno sve pregleda, te tvrdi da će trebati najmanje pola godine da se Hrvatska prilagodi novim okolnostima.-

Sve ovo nam povećava troškove, jer vozačima moramo isplatiti dnevnicu vozili oni ili čekali na granici, a kasnit ćemo i sa isporukom robe i kršiti ugovorene rokove – rekao je Grbić.

Avaz.ba