Obustava saobraćaja na magistralnoj cesti M17 u okviru izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići

Zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M17 na čvoru Počitelj, u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5c na poddionici Počitelj – Zvirovići, kao i priključka iste na M17, planirana je obustava prometa na magistralnoj cesti M17, na dionici: 017 Buna – Tasovčići, na stacionaži km 13+550, od ponedjeljka 03.10.2022. godine te će trajati do 03.12.2022. godine.

Kako navode iz JP Autoceste FBiH, obustava saobraćaja (osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) će biti periodična i to u vremenu od 09:00 do 12:15 sati i od 13:15 do 15:00 sati. Nakon termina totalne obustave saobraćaj će se nastaviti odvijati naizmjenično, propuštanjem vozila jednom prometnom trakom, uz reguliranje prometa semaforima. Obustave na navedenom dijelu nisu planirane nedjeljom i praznicima.

Obustava saobraćaja na magistralnoj cesti M17 u okviru izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići
Obustava saobraćaja na magistralnoj cesti M17 u okviru izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići

Alternativni pravci

Za vrijeme totalne obustave prometa sudionici u prometu mogu koristiti alternativne pravce:

– M-6: dionica 003 Tasovčići-Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna-Masline.

– M-6: Tasovčići – Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat – Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

– M-6: Tasovčići – Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

Razlozi obustave

Predmetna pristupna cesta je jednim svojim dijelom položena na liticu koja prolazi iznad postojeće magistralne ceste M-17 na način da je horizontalna udaljenost vrlo mala uz znatnu visinsku razliku. Zbog navedenog, na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja prometa na magistralnoj cesti M17, a zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije. 

JP Autoceste Federacije BiH je detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određene periode dana utvrdilo termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga.

Planiramo pratiti stvarno stanje saobrćaja, te po potrebi korigirati i prilagođavati periode zatvaranja magistralne ceste M17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti, saopćeno je. 

AVAZ