Čović u Mostaru: Na ovim izborima se glasa za očuvanje konstitutivnosti Hrvata

– Historijski su ovo izbori. Primarno za Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za naš narod – poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, sinoć na centralnom predizbornom skupu održanom u dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru.

Čović u Mostaru: Na ovim izborima se glasa za očuvanje konstitutivnosti Hrvata
Čović u Mostaru: Na ovim izborima se glasa za očuvanje konstitutivnosti Hrvata

– Okrenite se budućnosti, zaboravite retoriku prošlosti, retoriku mržnje – poručio je Čović i dodao: 

– Bosna i Hercegovina je naša domovina, sveta zemlja, na svakom dijelu gdje je došla kap hrvatske krvi, naših najhrabrijih, najponosnijih sinova. Zbog njih nećemo ući u raspravu i sukobljavanje s takvim ideologijama. Nećemo komunicirati na nivou primitivizma. Šaljemo poruku budućnosti. Svoja prava ćemo ostvariti političkim sredstvima, za to imamo dovoljno instrumenata, dovoljno prijatelja, nikad više nijedna žrtva, po nalogu onih iz Sarajeva ili bilo koje druge destinacije. 

Čović je istakao kako Hrvati na izazove najsnažnije mogu odgovoriti svojom brojnom izlaznošću na birališta. Dodajući kako se na ovim izborima glasa za očuvanje “konstitutivnosti Hrvata, svoju suverenost, ali i da imamo svoje legitimne političke predstavnike”. Izrazio je očekivanje da će Hrvati uspjeti očuvati legitimitet poslanika u Domu naroda tako da ih dominantno bira hrvatski narod, a ne da budu izraz političke volje Bošnjaka. U tome je smislu uputio i poruku visokom predstavniku da se očekuje poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i uloge triju konstitutivnih naroda.

AVAZ