O’BRIEN NA SASLUŠANJU U AMERIČKOM SENATU: IMAMO RJEŠENJE ZA MILORADA DODIKA

Kandidat za poziciju pomoćnika državnog sekretara SAD i voditelja Ureda za Evropu i Euroaziju James O‘Brien saslušan je u Komitetu za vanjske poslove američkog Senata.

Njega nazivaju jednim od kreatora Dejtonskog sporazuma i dobar je poznavalac prilika na Balkanu.On je poslao i direktnu poruku predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. Senatorica Jeanne Shaheen ga je pitala kako zaustaviti Dodika i njegovu retoriku protiv BiH, on je dao jasan odgovor, ali je naglasio i da ne može sve reći.

UŽIVAJTE U LJETU I URONITE U MORE OSVJEŽAVAJUĆIH UŠTEDA IZ NOVOG KATALOGA!– I to je nešto o čemu bismo trebali razgovarati i u drugom okruženju. Ali Milorad Dodik kontroliše vlast u dijelu Bosne. On želi da kontroliše resurse i svo pokroviteljstvo koje proizilazi iz tih resursa u tom području. Dakle, imamo mogućnost da smanjimo njegovu kontrolu nad novcem – odgovorio je.Naglasio je da je to ono što ga tjera da osporava državne procese.–

Mislim da mu sa našim evropskim kolegama, sa visokim predstavnikom za implementaciju Dejtona, jasno stavljamo do znanja da je to što radi neprihvatljivo, da će za to biti jasne posljedice i da treba početi da se povlači iz ovih pozicija. Vojna sila koja se tamo nalazi je kritična za sigurnost. Vojne snage koje su u BiH ključne su po sigurnost. Bile one pod EUFOR-om ili NATO savezom u nekom kapacitetu, njihova je prisutnost ključna – kazao je O‘Brajan.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasaNADMADRAC od memory pjene – savršena udobnost. 50% popusta + poklon!Sponsored by MonadPlugNakon što se okonča ovo saslušanje uslijedit će još jedna rasprava i glasanje o nominacijama, a potom će odluka biti poslana na plenarnu sjednicu Senata, koja daje konačno odobrenje za nominovane kandidate.

klix.ba