Nikšić obećao da će se sistemski riješiti finansiranje liječenja teško oboljelih

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) je obećao da će se sistemski riješiti finansiranje liječenja teško oboljelih u FBiH.Ovo je izjavio nakon današnjeg susreta s predstavnicima udruženja koja okupljaju pacijente, korisnike usluga Fonda solidarnosti FBiH, saopćili su iz entitetske vlade.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici premijera Toni Kraljević (HDZ) i Vojin Mijatović (SDP) te ministar zdravstva Nedeljko Rimac (HDZ).Na sastanku je istaknuto da se pacijenti s teškim oboljenjima suočavaju s problemima finansiranja terapija iz Fonda solidarnosti već 20 godina.

Predstavnici udruženja su kazali i da se broj oboljelih u posljednjem periodu povećava, a da je trenutno skoro 1.600 pacijenata na listi čekanja kod Fonda solidarnosti te da je za njihovo liječenje do kraja ove godine neophodno osigurati 70 miliona KM.DRAMATIČNA SITUACIJAOnkološki pacijenti u FBiH bez lijekova umiru u mukama jer nadležni ne izdvajaju novac

Osim o mogućnostima iznalaženja ovih sredstava u tekućoj godini, razgovarano je i o dugoročnijim rješenjima za finansiranje potrebnih terapija putem Fonda solidarnosti.Uime Vlade FBiH iskazana je, kako su naglasili, apsolutna opredijeljenost da se problem sistemski riješi. Navedeno je da je od preuzimanja dužnosti u maju ove godine Vlada FBiH u prioritet uvrstila upravo rješavanje problema oboljelih od rijetkih te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije.”

Ova vlada je opredijeljena da rješava probleme, pa i ovaj koji postoji već 20 godina, a to potvrđuje i današnji sastanak. S jedne strane radi se na iznalaženju nedostajućih sredstava za ovu godinu, dok nam s druge predstoji i sistemsko rješavanje ovog problema. Vlada razmatra rebalans budžeta za ovu godinu i jedan od razloga što on do sada nije ugledao svjetlo dana jeste taj da tražimo rješenja za osiguranje maksimalno mogućih finansijskih sredstava za Fond solidarnosti”, ukazao je Nikšić.

U cilju iznalaženja sistemskih rješenja na sastanku je istaknuto da će vlada formirati radnu grupu, čiji će članovi biti predstavnici resornih ministarstava zdravstva i finansija, a koji će zajedno s udruženjima pacijenata, korisnika usluga Fonda solidarnosti FBiH, predložiti adekvatna rješenja za finansiranje liječenja u narednoj godini.Istovremeno će se raditi na iznalaženju i dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniranju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Sredstva Fonda solidarnosti FBiH se osiguravaju iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz budžeta, saopćili su iz Vlade FBiH.

klix.ba