Jezivi čin u Vlasenici: Isječenu loptu ostavili ispred kuće mučki ubijenog košarkaša Edina Salaharevića

Za sada nepoznata osoba ili više njih prije nekoliko dana ostavila je isječenu košarkašku loptu u dvorištu nekadašnje porodične kuće mučki ubijenog Edina Salaharevića.

Jezivi čin zatekao je košarkaševog brata Nedima, koji je bio u obilasku kuće u Vlasenici.Ispred Edina Salaharevića nalazila se blistava košarkaka karijera koju su prekinuli zlikovci tokom agresije na BiH. Ovaj košarkaš, rođen 1973. godine, mučki je ubijen skupa sa svojim ocem Muhamedom 13. septembra 1992. u logoru Sušica.

U jednoj od masovnih grobnica je pronađen 2009. godine, a prema identifikacijskom nalazu, prije smrti je bio mučen. Njegov pet godina mlađi brat Nedim uspio je izbjeći istu sudbinu i sa majkom Hatidžom je autobusom prevezen za Tuzlu.Nedim, koji je ratne zločince gledao u oči, veoma često posjećuje porodičnu kuću u Vlasenici, a tako je bilo i proteklog vikenda, kada ga je zatekao zapanjujući prizor.Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Naime, Nedim je u dvorištu pronašao isječenu košarkašku loptu, koja je predstavljala jedan od sportskih simbola njegovog brata Edina.Nedim je proteklih dana boravio u Vlasenici povodom obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Sušica, gdje je posljednji put, upravo 13. septembra 1992. godine, vidio svoga brata Edina.Kako kaže, prizor koji je zatekao ispred porodične kuće nije ga ostavio ravnodušnim.”U posljednje vrijeme sve češće me pitaju da li prodajem kuću.

Odgovaram da kuća nije na prodaju. Šta više počinjem sa rekonstrukcijom kuće i avlije u kojoj će opet biti koš kao uspomena na mog brata. Planiram u kući napraviti i spomen-sobu na njega. To što bacaju isječenu loptu i smeće po mojoj avliji, iako im je kontejner na dohvat ruke, neće me pokolebati. Imam sve više snage nego što misle za ono što sam zamislio i što ću realizovati”, kazao je Nedim.Foto: Klix.baFoto: Klix.baInače, Nedim je nedavno svjedočio u predmetu protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Gorana Garića i Miroslava Miće Kraljevića.

Tada je rekao da je njegovu porodicu u jednom od brojnih pokušaja da napuste Vlasenici osujetio specijalac iz Mladenovca koji je početkom 1992. godine u grad stigao sa Kraljevićem. Na suđenju je Salaharević iznio još niz detalja, a odbrana optuženih nije imala kontrapitanja.

klix.ba