Nezadovoljni radnici danas izlaze na ulice Banje Luke: Vlada RS-a nas je izigrala

Oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru, među kojima je i policija, za danas je u Banjoj Luci zakazalo proteste iz nezadovoljstva radom Vlade Republike Srpske.Ovi sindikalci smatraju da ih je poslodavac, odnosno Vlada Republike Srpske – izigrala.

Tvrde da sporazum potpisan sa entitetskom vladom polovinom prošle godine nije u potpunosti realizovan, odnosno da nije došlo do sprovođenja četvrtog koraka iz tog dokumenta – povećanja plata u drugom kvartalu ove godine.To su zaposleni u javnoj upravi, policija, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu.

Predstavnici pet granskih sindikata prošle godine potpisali su sporazum o povećanju plata sa Vladom RS-a, prema kojem je od juna 2022. plata povećana za deset posto, a za dodatnih 100 maraka od avgusta iste godine.Plate svih zaposlenih koje su bile manje od entitetskog prosjeka u javnom sektoru povećane su za pet posto od početka 2023. godine.

Julska prosječna plata u javnoj upravi, policiji, te u djelatnosti zdravstvene zaštite je iznosile 1.581 KM. Njihove prosječne plate su oko 300 KM veće od ukupno prosječnih plata u RS-u.Protestno okupljanje je u Parku “Mladen Stojanović” u 12 sati odakle će prošetati do zgrade Vlade RS-a i Palate predsjednika RS-a gdje će predati zahtjeve, a protest će biti okončan na Trgu Krajine.

klix.ba