Negiranje genocida kao “unosan posao”: Kako su RS i Srbija nagradili zlo

Slučaj dvije studentice koje su se školovale u Sarajevu pa su 11. jula veličale genocid i ratnog zločinca Ratka Mladića pokupile su regionalnu pažnju. Prvo zbog gnusnog čina negiranja genocida, a zatim i zbog činjenice da su ih entitet Republika Srpska i država Srbija zbog toga nagradile.

Koliko god neko uložio energije u cilju zaštite historijske istine i činjenica, kada institucije neke države nagrađuju zlo, s tim se jako teško boriti.Prije dvije godine bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je izmijenio Krivični zakon u dijelu koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Statisički, genocid se možda manje negira, ali zakon još nije pokazao svoju snagu.

Nije jer Tužilaštvo BiH koje treba da ga sprovodi pravi se nemoćno i poručuje kako je teško procesuirati negiranje genocida ako iz tog negiranja nije proizašla direktna šteta.

SRAMOTAN POSTUPAK

Srbija studentice koje su veličale Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u BeograduTako do danas, uprkos vidljivom negiranju genocida nismo vidjeli nijedan slučaj da je neko kažnjen zbog veličanja ratnih zločina, a posebno zbog negiranja genocida. Drugim riječima zakon je još uvijek itekako pasivno slovo na papiru.Ali kada predsjednik RS-a Milorad Dodik ili neko drugi negira genocid, teško je po sistemu automatizma pronaći direktnu štetu, posebno materijalnu.

Međutim, mnogo opasnije je ono što proizilazi iz tog negiranja, a to je odgajanje čitavih generacija na priči da nije bilo genocida i da su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji.I ako iza tih tvrdnji stoji prvi čovjek politike RS-a već 15 ili više godina, isto toliko generacija je odraslo na priči i narativu negiranja genocida. Zbog toga i ne čudi stav studentica Valentine Vujičić i Slađane Todić, koje su ohrabrene politikom na kojoj su odrasle negirale genocid baš 11. jula.I umjesto kritike takvih poteza na scenu su nastupile specijalne veze RS-a i Srbije.

Politika je vrlo vješto iskoristila negiranje genocida za dodatno produbljavanje mržnje. Direktor Službe bezbjednosti Srbije Aleksandar Vulin je ponudio stipendiju spomenutim studenticama za nastavak školovanja u Beogradu, a direktor preduzeća Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek im je ponudio finansiranje boravka u Srbiji.Studentice koje su studirale u Sarajevu i negirale genocid, uz veličanje Ratka Mladića su objeručke prihvatile ponudu te trenutno uživaju u svojih 5 minuta slave na osnovu njegovanja mržnje.Iako je širom Srbije, ali i entiteta RS jako mnogo studenata koji nikada neće biti u prilici da dobiju takvu vrstu stipendije, specijalne veze RS-a i Srbije su doslovno nagradili zlo, mržnju i nacionalnu netrplejivost.

Poslali su poruku da je poželjno negirati genocid i veličati ratne zločince jer će to neka politika iskoristiti kao pogonsko gorivo.

klix.ba