Najuspješnija Miss Jugoslavije odbila je Hollywood, a njena smrt i danas je misterija

Nikica Marinović odnijela je titulu Miss Jugoslavije 1966. godine, a potom je proglašena drugom najljepšom Europljankom. Nije imala sreće u ljubavi i tragično je preminula, a njena smrt i danas je misterija.

Jednu od najuspješnijih misica na prostoru bivše Jugoslavija krasila je ljepota i šarm, međutim, život je nije mazio, a to je rezultiralo njenom tragičnom smrću. Ostala je upamćena kao prva misica bivše Jugoslavije koja je nastupila na izboru za Miss svijeta.

Rođena je u Rijeci dubrovačkoj 1947. godine, u siromašnoj porodici domaćice Drage i ribara Perice Marinovića.

Karijeru manekenke nije planirala, desila se spontano. Naime, nju je u Dubrovniku uočila Zorica Mutavdžić, glavna urednica Bazara koji je bio jedan od najpopularnijih ženskih časopisa Jugoslavija. Organizaciju za izbor Miss Jugoslavije preuzela Mutavdžić pošto nije bila zadovoljna prijavama za takmičenje odlučila je stvar uzeti u svoje ruke i pronaći odgovarajuću kandidatkinju.

Tada je srela učenicu dubrovačke Ekonomske škole Nikicu i shvatila da je ona – ta. Nakon što je postala Miss Jugoslavije, Nikica se uputila u London na izbor za Miss svijeta. Na takmičenju je odnijela titulu druge pratilje.

Nakon velikog uspjeha kojeg je postigla u Londonu, reditelju Robertu Roseliniju je zapala za oko te joj je ponudio ulogu u jednom filmu, međutim, ona je odbila jer nije bila spremna Hollywood.

Njena smrt je iznenadila javnost. Nikica je preminula 11. novembra 2008. godine u 61. godini, a pronašli su je u njenom stanu u centru Beograda. Kako su pisali srbijanski mediji, uzela je smrtonosnu dozu tableta za spavanje. Borila se s depresijom, a nije ostavila oproštajno pismo pa je njena smrt i danas misterija.