Najstarija Zvorničanka Mulija Hambiralović: Ispostila ramazan i na Bajram napunila 96 godina

Nakon što je ispostila cijeli ramazan nana Mulija Hambiralović iz Zvornika, jučer je, prvi dan Ramazanskog bajrama, napunila 96. godinu. Kaže, da je postila 88 godina i da se nikada nije, kao ove godine poklopio Bajram i njen rođendan.

Kaže da posti od svoje osme godine kada su po želji roditelja muška djeca morala postiti od desete, a ženska dvije godine ranije. Mulija je najstarija povratnica i postač zvorničke općine i Podrinja, a možda i šire.Sjeća se ramazana za vrijeme dva rata i onih u svim godišnjim dobima.

Postila je dok je radila teške poslove u zvorničkim fabrikama „Šperploča“ i „Standard“ te posljednjeg rata u izbjeglištvu u Austriji.– Dok sam radila, polusatnu pauzu u drugoj smjeni koristila sam za vrijeme iftara i nikome to nije smetalo.

Postila sam u ljetnim mjesecima, kada su dani dugi i topli i sve se to uz Božiju pomoć i željom za ramazanom lako podnosilo – kazala je za “Avaz” Mulija Hambiralović.Kaže kako bi se, da nema bolova u nogama, mogla u svojoj 96 godini pohvaliti zdravljem. Svaki dan bez naočala čita novine i uči Ku’ran, a Jasin još uvijek uči napamet. Dobro vidi i čuje. Sve poslove oko lične higijene sama obavlja. Živi sa sinom Amirom, u njegovoj obnovljenoj kući u zvorničkom naselju Vidakova Njiva.

avaz.ba