Na današnji dan preminuo legendarni komandant Mustafa Hajrulahović Talijan

Na današnji dan prije 25 godine umro je jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, heroj odbrane od agresije Mustafa Hajrulahović Talijan.Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Bio pomorski diverzant

Hajrulahović je rođen 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.Kao najbolji među diverzantima, postao je komandant odreda pa zatim i diviziona.

Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio sa porodicom. Ratovi koje je povela Jugoslavenska narodna armija definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Bio svjestan zlaBio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.

Zbog svega, Bosna i Hercegovina ne smije ga zaboraviti. # MUSTAFA HAJRULAHOVIĆ TALIJAN

avaz.ba