Muškarac iz Goražda priveden zbog neovlaštenog snimanja u ženskim toaletima

Muškarac iz Goražda inicijala A. Č. (42) prijavljen je za neovlašteno snimanje u ženskom toaletu u jednom privrednom subjektu u Goraždu, potvrdio je za Klix.ba Predrag Golubović, glavni kantonalni tužilac.

Slučaj je svom rukovodiocu prijavila radnica na održavanju čistoće koja je slučajno zakačila postavljeni uređaj, a pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde nakon zaprimljene prijave operativnim radom na terenu identifikovali su lice za koje postoje osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189. Krivičnog Zakona FBiH.

Osumnjičeni A. Č je priveden u prostorije Sektora kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde, gdje je zadržan u pritvoru 24 sata, a na osnovu saglasnosti Kantonalnog tužilaštva i naredbe Općinskog suda Goražde izvršen je pretres objekata koje koristi osumnjičeni u cilju pronalaska predmeta koji se mogu dovesti u vezi sa krivičnim djelom neovlašteno optičko snimanje.

Pretresom su pronađeni određeni predmeti koji će biti vještačeni u narednom periodu.

“Tužilaštvo nije predlagalo određivanje pritvora iz razloga što su pretresom izuzeti predmeti koji će se vještačiti, ali i zbog činjenice da je osumnjičeni u prisustvu branioca u potpunosti priznao izvršenje navedenog krivičnog djela. Prema izjavi osumnjičenog snimke koji su nastali prilikom neovlaštenog snimanja nije nikom učinio dostupnim”, kazao je Golubović.

Golubović je za Klix.ba potvrdio da su pretresom izuzeti telefoni i laptopi koje je koristio osumnjičeni te da se do sada sa sigurnošću može tvrditi da su optičke kamere bile postavljene uglavnom u ženskim toaletima u dva privredna subjekta i jednoj privatnoj kući. Po okončanju istrage koja je u toku javnosti će biti poznati i drugi detalji. Za sada nema pouzdanih informacija o tome da li je bilo kakav sadržaj, odnosno nastali snimci distribuiran bilo gdje i u koje svrhe.

Ono što smo saznali je da oprema koju je koristio A. Č. su uglavnom lako dostupne, jeftine kamere.

S druge strane, za djela neovlaštenog snimanja predviđene su novčane kazne ili kazne zatvora do tri godine.

Klix.ba