Dodik će biti domaćin sastanka SNSD-a, Trojke i HDZ-a u Istočnom Sarajevu

Narednog utorka 22. augusta u Istočnom Sarajevu bit će održan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou (SNSD, Trojka i HDZ), a domaćin će biti lider SNSD-a Milorad Dodik.

Kako saznaje Klix.ba, sastanak je planiran u Administrativnom centru Vlade RS-a, a prisustvovat će delegacije SNSD-a, Trojke (SDP, NiP i NS) i HDZ-a.Od ranije je poznato da su na posljednjem sastanku prošlog mjeseca delegacije predvođene Miloradom Dodikom, Nerminom Nikšićem i Draganom Čovićem dogovorile da će na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH imenovati novog ministra finansija BiH, a kandidat je SNSD-ov Srđan Amidžić. To je zahtjev SNSD-a za deblokadu procesa.Također su usaglasili da se krene u formiranje radnih grupa koje će raditi na reformama pravosuđa gdje je Ustavni sud BiH najvruća tema.Partneri u državnoj vlasti pruzeli su obavezu i usvajanja tri ili četiri zakona na evropskom putu Bosne i Hercegovine.Naglasio je da je za ovo vrijeme uspostavljeno jako puno radnih grupa koje će stvoriti sve druge preduslove da za deveti i deseti mjesec ove godine mogu završiti sve obaveze, te da u Parlamentarnoj proceduri imaju sve druge zakone koje su predvidjeli kroz ovaj paket 31 aktivnosti od 14 prioriteta Evropske unije.

Šef Delegacije EU Johann Sattler poručio je da je “sljedećih deset do petnaest dana ključno vrijeme da BiH bude na evropskom putu”. To znači da ubrzo treba usvojiti reformske zakone, no kako nije dogovoreno u kojem obliku će biti usvojeni, pitanje je kakva ćemo rješenja dobiti samo kako bi ostali na EU putu.Akteri međunarodne zajednice u BiH su poput svih drugih političara – potrebni su im rezultati koje mogu prikazati “šefovima” kako bi pokazali uspješnost svoje misije. A misija EU u BiH neće biti uspješna ako, uprkos kandidatskom statusu koji je trebao biti vjetar u leđa, ponovo ne budu usvojeni reformski zakoni na putu ka EU.

klix.ba