Mitropolit Hrizostom napustio Međureligijsko vijeće, kaže da Srbi u Sarajevu strahuju od napada

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas Međureligijsko vijeće u BiH da s 31. januarom prekida članstvo dok Vijeće “ne ozdravi”. Spočitava im šutanje na primjere napada na Srbe u BiH prilikom čega je rekao da se Srbi u Sarajevu danas osjećaju kao u Hrvatskoj 1990-ih.Mitropolit dabrobosanski je objavio saopćenje u kojem obrazlaže svoju odluku.”

Od dolaska na tron mitropolita dabrobosanskih nastojali smo da našim radom i sugestijama unaprijedimo rad Međureligijskog vijeća, međutim, najnovija dešavanja u Sarajevu i na prostoru cijele BiH, ali ćutanje Vijeća kapi su koje su prelile naše strpljenje i trpljenje.

Shvatili smo da pasivnošću Međureligijsko vijeće indirektno podržava sve projavljene devijacije našeg društva”, naveo je.On je istaknuo šest razloga za ovakvu odluku ističući na prvom mjestu šutnju Međureligijskog vijeća na nedavne događaje u Sarajevu kada su probušene gume srbijanskim državljanima.

Te incidente on upoređuje sa onim što se događalo osamdesetih i devedesetih godina u Hrvatskoj.”Slike iz Sarajeva u januaru ove godine podsjetile su nas na najstravičnije slike iz 1990. godine koje nosimo iz Skradina u Dalmaciji. Na Badnji dan 24. decembra 1990. godine napala nas je velika grupa neonacista i šovinista u Skradinu. Pokušali su nas zapaliti u našem automobilu u kojem su bila još naša tri učenika Bogoslovije.

Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika”, kazao je.Zatim je kao drugi razlog izlaska iz Vijeća naveo njihov izostanak osude incidenta na Ilidži kada su dječaci iz Splita na nogometnom turniru skandirali “Ubij Srbina”, a nakon čega je napadnuta i grupa roditelja iz Beograda.”

Međureligijsko vijeće, opet, zavjetno ćuti i ne oglašava se. Ne osuđuje izgrednike i ne upućuje apele roditeljima da djecu vaspitavaju u duhu naših religija, vjera i kultura. Traume roditelja i djece su ogromne. Valjda je to bio cilj neonacista i šovinista. Mi smo razumjeli da je ćutanjem Međureligijskog vijeća poslata poruka ekstremnim nacionalistima i šovinistima da i dalje čine ista, slična i još gora djela.

Koja je onda uloga Međureligijskog vijeća ako ćuti na ovakve zločinačke i slične akcije? Umjesto javne osude i traženja sankcionisanja počinilaca ovakvih djela, Vijeće je izabralo ćutanje, a time i indirektnu podršku neonacistima”, poručio je mitropolit Hrizostom.U trećoj tački, Hrizostom kaže da Međureligijsko vijeće nije neutralno i nepristrasno kada je riječ o izbornim, političkim i pravosudnim procesima u BiH.

“Iz tog razloga ne možemo biti članica Međureligijskog vijeća u kojem jedna članica, vjerska zajednica, podržava političke stavove i interese svako svog naroda, a još gore samo jedne političke organizacije, a na štetu drugih”, kazao je.Četvrti navedeni razlog za istupanje se odnosio na istup prijedorskog efendije Amira Mašića u kojima je uvrijedio pravoslavne vjernike i SPC, a od čega se ogradila Islamska zajednica BiH.

Naveo je imena i primjere onih vjerskih službenika za koje smatra da šire mržnju prema srpskom narodu.

Zaprepašćujuće je i zastrašujuće izlivanje mržnje prema srpskom narodu. To je prešlo svaku mjeru ukusa i služi najnižim strastima i porivima nacizma i šovinizma. Pozivamo vas da otvorite i čujete hudbu izvjesnog Nezima Halilovića, a posebno Muharema Štulanovića pa da vidite govore, malo je reći, mržnje prema Srbima i donekle Hrvatima.

To su govori krajnjih prezira. Za ime Božije? Pa zar su ovakvi govori mržnje i prezira drugoga i drugih dozvoljeni u vjerskim objektima (džamijama)? Sad nam je sve jasno, toliko mržnje na molitvi na velikoj džumi je ravno duhovnom i mentalnom otrovu! I šitamo se šta mi možemo imati zajedničko sa takvim ljudima i zajednicama.

Razumije se – ništa! Međureligijsko vijeće opet zavjetno ćuti i ne opominje iste i slične kvaritelje odnosa u BiH i u Sarajevu”, napisao je mitropolit Hrizostom.U petom razlogu za istupanje iz MRV je naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina koji su uzvikivali “Ubij Srbina” uz navodno ratne pokliče.

Navodeći da mu je dobro poznato kao Krajišniku koliki utjecaj Islamska zajednica u Krajini ima na “muhamedance”, mitropolit je ukazao da su ova djeca zloupotrijebljena i prethodno zatrovana mržnjom, te istaknuta u javnost.Kao šesti razlog mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.”Ukoliko se Međureligijsko vijeće u BiH vrati na izvorne principe i postane aktivni pokretač zajedništva i dijaloga i moralni koordinator dobrih i komšijskih odnosa, mi ćemo sigurno razmotriti mogućnost našeg povratka”, istakao je mitropolit Hrizostom.

klix.ba