Dodik: Bit ću zadovoljan ako RS primaknem nezavisnosti

U izjavi za rusku televiziju Russia Today (RT) predsjednik RS,  Milorad Dodik, ponovo  je potvrdio kako želi da taj entitet postane neovisna država. On je govorio u njihovoj emisiji “Relativizacija”, koju vodi Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica beogradske “Politike”.-

Ja je (BiH, op. a.) ne želim. Nisam spreman ratovati, ali ću biti zadovoljan, ukoliko ne uspijem u svom političkom ili biološkom životu stvoriti situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, ostaviti iza sebe generaciju političara koji će se boriti da RS bude nezavisna država – kazao je Dodik za RT Balkans. 

Pitanje granicaDodikova je teza da na Balkanu ništa nije završeno i da je pitanje granica otvoreno. Zato je sugerirao da ostaje otvorena mogućnost ujedinjenja RS sa Srbijom.Dodao je kako je odgajan na priči o ustašama koji su njegove pretke vodili po Jasenovcu.

To mu je pomoglo da stekne svijest da treba postojati RS, koju je opisao najvažnijim nacionalnim interesom Srbije.Komentirajući odnose Srbije i Kosova Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska neovisnost sadrži element kakav je danas RS u BiH.- Ako ste pristali na zajednicu srpskih općina onda je to to – kazao je Dodik.

Nastavlja suprotstavljanjeOčekivanja da će se promijeniti nazvao je “nenormalnim”. Dodik tako najavljuje kako će se nastaviti suprotstavljati politici Zapada, a posebno SAD. On tvrdi da oni isključivo povlađuju interesima Bošnjaka.Na pitanje kako to da ima dobre odnose sa sadašnjim političkim vrhom bosanskohercegovačkih Hrvata odgovorio je tvrdnjom da Hrvati i Srbi u BiH danas imaju isti odnos prema toj zemlji jer se promijenilo stanje kakvo je vladalo u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman.

Hrvate u BiH vidi, kako je naveo, “žrtvama samostalnosti Hrvatske”. Sugerira kako je Tuđmanu bilo važno jedino donositi odluke bitne za jačanje hrvatske neovisnosti, što je uključivalo savezništvo s Bošnjacima u borbi protiv srpske agresije.-

Meni je bilo važno da se održi konstitutivnost i prava Hrvata. Jer se time zapravo brane prava Srba – kazao je Dodik za RT.

avaz.ba