Milorad Dodik namjerava Vladimiru Putinu lično uručiti Orden RS-a u Moskvi

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik na događaju u Banjoj Luci prije dva dana saopćio kako će odlikovati ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako će Dodik to učiniti lično.

Naime, u komentaru za RTRS, Igor Kalabuhov je izjavio kako će se uskoro organizovati sastanak Dodika i Putina te će na tom sastanku predsjednik bh. entiteta RS uručiti orden Putinu.

“Zahvalni smo na ovoj odluci Miloradu Dodiku i smatramo da je ovo potvrda strateške prirode, naših bratskih odnosa u svim oblastima, kako u privredi tako i u duhovnoj sferi. Naći ćemo način, u skladu s rasporedom Dodika, ali i Putina, da se ovaj orden dodijeli u Moskvi što će biti još jedan dokaz naših dobrih odnosa”, poručio je Kalabuhov.

Inače, na događaju koji je organizovan u Banjoj Luci prije dva dana, Dodik je objasnio i zašto odlikuje ruskog predsjednika.

Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je jedan od rijetkih političara koji održava veze sa predsjednikom Ruske Federacije nakon njegove otvorene agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine.