Kineski ambasador upozorio Australiju zbog Japana: Historija se može ponoviti

Kineski ambasador u Australiji rekao je da bi Kanvera trebala biti oprezna u odnosu s Japanom, podsjećajući ih da su japanske trupe napale Australiju tokom Drugog svjetskog rata i da bi mogle ponoviti isto.

“Ako zaboravimo historiju, historija bi se mogla ponoviti”, rekao je Xiao Qian, ambasador Kine u Australiji, na rijetkoj konferenciji za novinare u utorak u kineskoj ambasadi u Kanberi.

“Tokom Drugog svjetskog rata, Japan je napao Australiju, bombardirao Darwin, ubijao Australce i postupao s australskim ratnim zarobljenicima na način koji je bio ljudski neprihvatljiv”, rekao je Xiao.

Kineski ambasador također je netačno tvrdio da se Japan nije ispričao za svoje postupke u Drugom svjetskom ratu u vezi s Australijom, te da ih stoga može ponoviti.

Xiao je to komentirao nakon što je novinar pitao o primjedbama japanskog ambasadora u Australiji Shinga Yamagamija, koji je rekao da Australija i Japan trebaju ostati “budni” u odnosu na Kinu.

“Moramo biti na oprezu jer kada je riječ o politici i strategiji, čini se da se ništa bitno nije promijenilo s njihove strane”, rekao je Yamagami u intervjuu objavljenom u utorak u australskim novinama.

Xiao, kineski ambasador, rekao je da komentari sugeriraju da je Yamagami prekoračio svoju ulogu ambasadora.

“Moja uloga kao ambasadora Kine je promicanje razumijevanja, prijateljstva i suradnje između Kine i Australije. Nije moja uloga da se nalazim u Kanberi dok kritiziram treću zemlju”, rekao je Xiao. “Nije moja uloga kao kineskog ambasadora u Australiji da pokušavam spriječiti Australiju u razvijanju normalnih odnosa s trećom zemljom.

“Pa se bojim da naš kolega iz Japana ne radi svoj posao.”

CNN je kontaktirao Yamagamijev ured, ali nije dobio odgovor. Australska radiodifuzna korporacija citirala ga je kako je rekao da je “zaprepašten i zbunjen” Xiaovim komentarom, prenosi CNN.

Japan nije izvršio invaziju na Australiju u Drugom svjetskom ratu, ali su japanski napadi stigli do kontinenta. Od februara 1942. do kraja septembra1943. Japan je izveo 97 zračnih napada na vojne objekte i gradove u sjevernoj Australiji, s napadom na grad Broome u kojem je poginulo 97 ljudi.

Također 1942. japanske patuljaste podmornice granatirale su područja Sydneya i Newcastlea, dok su druge podmornice napale brodove duž istočne obale Australije, ubivši 60 ljudi, prema australskoj vladi.

Australci su bili među desecima tisuća savezničkog vojnog osoblja koje su zarobile i zatvorile japanske snage u Drugom svjetskom ratu.

Japan se ispričao za svoje postupke u Drugom svjetskom ratu u vezi s Australijom.