More
  spot_img

  Mađarska ide u lockdown: Uvodi se policijski sat, vrtići i osnovne škole ostaju otvoreni

  Srednje škole, fakulteti i restorani u Mađarskoj zatvaraju se od sutra u ponoć te se uvodi policijski sat, objavio je na Facebooku premijer ove zemlje Viktor Orban, istaknuvši kako će se sportski događaji odvijati bez publike, a sva okupljanja bit će zabranjena.
  Kako javlja Reuters, ove mjere dio su novog lockdowna koji se u Mađarskoj uvodi nakon što su danas prijavljena 5.152 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se broj zaraženih popeo na 114.778. Istovremeno je prijavljeno 55 novih smrtnih slučajeva, čime se broj mrtvih u ovoj zemlji od početka pandemije popeo na 2.493.

  Orban je dodao da će osnovne škole i vrtići i dalje normalno raditi, ali će se učitelji i zdravstveni radnici morati redovno testirati svake sedmice.

  “Policijski sat, koji je do sada počinjao u ponoć, prema novim odredbama će trajati od 20:00 do pet sati ujutro. Hoteli će od sada primati samo poslovne ljude, ali ne turiste. Porodična okupljanja bit će ograničena na 10 ljudi, a pogrebi na 50. Kina, pozorišta i teretane se zatvaraju”, istakao je Orban

  Naveo je da će nove mjere trajati 30 dana, ali se mogu i produžiti ukoliko bude potrebno.

  “Mađarske bolnice, ako se koronavirus nastavi širiti sadašnjom brzinom, neće se moći nositi s tim teretom”, poručuje Orban.

  klix.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci