Konaković: Otići ću u centar Banje Luke da građanima prezentujem šta dobijamo nastavkom EU puta

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je danas da planira otići i u centar Banje Luke kao bi građanima objasnio šta sve dobijamo nastavkom evropskog puta.

Kazao je da će sada političarima koji planiraju blokirati nastavak EU integracija trebati velika hrabrost da stanu pred građane i to kažu.Dodao je da će s njima u buduće razgovarati “drugim jezikom” pa objasnio na šta je mislio.”

Otići ću u centar Banje Luke i napraviti prezentaciju šta ćemo sve dobiti od ovog puta i ko je onaj koji to neće da prihvati. To će nas natjerati da još odlučnije idemo naprijed”, rekao je Konaković.

O IZVJEŠTAJU EK

Konaković: Ovo je prilika koja se dešava nikad ili jednom, treba hrabrost da se sada blokiraKaže da će sada onaj političar koji namjerava blokirati procese morati objasniti građanima zašto to radi. Istakao je i to da je sada i na njemu i na Miloradu Dodiku i na svim ostalim političarima daleko veća odgovornost.Naglasio je i to da smo “danas bliže EU nego jučer”.

Podsjetimo, Evropska komisija je u današnjem Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama dala uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen kazala je kako će o otvaranju pregovora s našom zemljom odlučivati u martu naredne godine.

klix.ba