Bošnjaci u Kotor Varoši nakon obilježavanja godišnjice zločina dobivaju nove prijetnje

Povratnici u Kotor Varoši od marša Karaula – Večići, povodom godišnjice stradanja Bošnjaka u ovom dijelu BiH, suočeni su s pritiscima i prijetnjama koje su uslijedile nakon privođenja učesnika na saslušanje u policijsku stanicu.

Posljednje obilježavanje stradanja Bošnjaka Kotor Varoši nije prošlo u najboljem redu.Učesnici Marša mira po završetku programa, nakon identifikacije, privođeni su na saslušanja u policijsku stanicu, a po društvenim mrežama im se javno prijeti da “ima metak i za njih”.

Sve ovo nam je potvrdio član organizacionog dobora tradicionalnog marša Karaula Večići Selvedin Botić.Organizatori ističu da je pokušana ekstremizacija, politizacija i radikalizacija časnog događaja i učesnika od medija iz Republike Srpske.“

Prilog ATV i RTRS-a povodom obilježavanja 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima općine Kotor Varoši krajnje je neprofesionalan, neobjektivan, ratno huškački, ponižavajući i podsjeća na 90-te kada je srpska medijska propaganda, prikazujući zločince kao heroje koji su branili tzv. ‘srpsku nejač’ od tzv. ‘muslimanskih terorista’ podsticala činjenje najstrašnijih zločina nad nedužnim Bošnjačkim civilima, a najčasniju Armiju BiH i njene pripadnike kao zločince”, poručuju organizatori.

Nadalje navode da su u u prilogu glavni akteri ratni zločinac Slobodan Župljanin i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, za kojeg, kako kažu, mogu slobodno kazati da je ministar nesigurnosti koji zloupotrebljava poziciju koju obnaša gdje BiH žele prikazati kao neodrživu zemlju i Bošnjake kao sigurnosnu prijetnju.“

Njima se u svojim nebuloznim izjavama i lažima pridružio Anđelko Nosović predsjednik logoraša RS-a. Svjesnim izvrtanjem činjenica i montiranje lažnih priloga smatramo da svi akteri iz priloga, Slobodan Župljanin, Anđelko Nosović, Nenad Nešić kao i odgovorni s ATV-a i RTRS-a su svojim radnjama doprinijeli širenju vjerske, nacionalne netrpeljivosti i osjećaju straha kod Bošnjaka posebno povratnika što ima elemenata krivične odgovornosti i mi ćemo u narednim danima i podnijeti krivične prijave protiv navedenih aktera”, stoji u reakciji organizatora.

Odgovorno tvrde da je događaj obilježavanja zločina nad Bošnjacima Kotor Varoši protekao časno i dostojanstveno bez ijednog elementa koji bi mogao izazvati uznemirenost kod druge strane.

Redakciji portala Klix.ba se obratio i jedan od učesnika događaja u Kotor Varoši koji je kazao da se među prijetnjama na društvenim mrežama nalaze i one upućene od službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske PS Kotor Varoš koji poziva na zabranu obilježavanja godišnjice te u komentarima lokalnog portala provocira i pokušava zastrašiti Bošnjake te time izaziva uznemirenost i strah za ličnu bezbjed.

klix.ba