Kojić: Iran prijeti Srbima i cijelom regionu

Svi dobro znaju da je Iran imao značajnu ulogu u dovođenju islamskih fundamentalista devedesetih godina. Nažalost, njihove ćelije i ogranci i dalje postoje u BiH i sigurno predstavljaju značajnu terorističku, ali i bezjednosnu prijetnju”.>

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je da izjava iranskog ambasadora u BiH Abuzara Torkamana da će Iran, ukoliko se pojavi problem za BiH, pohitati u pomoć kao što je to učinio i prije 30 godina, ne predstavlja samo prijetnju za srpski narod, već i za cijeli zapadni Balkan.

Kojić je podsjetio da je Iran imao aktivnu ulogu tokom sukoba u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, prevashodno putem odreda “El mudžahedin”, čiji pripadnici su odsijecali srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i činili najbrutalnije ratne zločine bez bilo kakve odgovornosti.–

Ovakve poruke iranskog ambasadora se mogu smatrati prijetnjom, ali ne samo za srpski narod u BiH, već i po čitav zapadni Balkan, posebno imajući u vidu trenutnu geopolitičku sitaciju u svijetu i opasnost koja postoji od radikalnih islamista, terorističkih napada i ubistava širom Evrope – naglasio je Kojić.

On ističe da čudi izostanak reagovanja predstavnika američkog ambasadora Majkla Marfija i nekih drugih zapadnih ambasada na ovakve poruke, koja bi trebalo da bude poprilično oštra ako postoji i gram objektivnosti.– Svi dobro znaju da je Iran imao značajnu ulogu u dovođenju islamskih fundamentalista devedesetih godina. Nažalost, njihove ćelije i ogranci i dalje postoje u BiH i sigurno predstavljaju značajnu terorističku, ali i bezjednosnu prijetnju.

Ovakve poruke iranskog ambasadora mogu biti signal aktivacije ćelija u BiH. Smatram da to, zaista, treba da naiđe na osudu i očekujem od američkog ambasadora da u ovom slučaju bude objektivan – naglasio je Kojić za Srnu, prenosi RTRs.

politicki.ba