More
  spot_img

  Ko ima najveću, a ko najnižu platu u EU

  Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plate na nivou EU.
  – Damping plata uništava dostojanstvo rada, kažnjava preduzetnike koji isplaćuju pristojne plate i narušava pošteno tržišno takmičenje na jedinstvenom tržištu. Svi moraju imati pristup minimalnim platama putem kolektivnih ugovora ili na osnovi zakonskih minimalnih plata – poručila je predsjednica Evropske komisije najavljujući skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plate, piše tportal.

  Pravedna minimalna plata za sve radnike u Evropskoj uniji jedan je od prioriteta Komisije Ursule von der Lajen, a kriza uzrokovana pandemijom korona virusa dodatno je pojačala zahtjeve za angažmanom Evropske unije u smanjenju sve većih razlika u platama i siromaštva zaposlenih.

  Zemlje Evropske unije imaju različite pristupe u regulisanju najniže zagarantovane plate. Minimalna plata zakonom je propisana u 21 državi Evropske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima.

  Bugari na dnu, Luksemburg na vrhu ljestvice
  Njena visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, u zavisnosti od razvijenosti, životnog standarda i socijalne osjetljivosti.

  Prema posljednjim podacima Eurostata, bruto minimalac se kreće od 312 eura u Bugarskoj do 2.142 eura u Luksemburgu, a Hrvatska se s 546 eura nalazi pri dnu evropske ljestvice.

  Inicijativa Evropske komisije ne ide za tim da se utvrdi jedinstvena minimalna plata na nivou EU niti da se mijenjaju nacionalni sistemi određivanja minimalne plate, već je glavni cilj da se osigura to da minimalne plate budu utvrđene na pravednom nivou te da se njima štite svi radnici, navodi tportal.

  Početkom septembra završena je druga faza savjetovanja evropskih sindikata i poslodavaca o pravednoj minimalnoj plati. Evropska komisija će krajem oktobra izaći sa prijedlogom direktive s pravilima koja će važiti za sve članice.

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci