Kineski naučnici testiraju lasere koji će omogućiti dronovima da lete “zauvijek”

Tim naučnika iz Kine razvio je metodu u kojoj pomoću laserskih zraka visoke energije mogu održavati dronove u zraku “zauvijek”.

Iako se laserski sistemi velike snage češće povezuju s tehnologijama koje se koriste protiv bespilotnih letjelica, profesor Li Xuelong i njegove kolege su osmislili metodu koja će činiti suprotno od obaranja sve prisutnijih malih letjelica.

Naučnici su opremili dron modulom za fotoelektričnu konverziju koji pretvara svjetlosnu energiju u električnu. To znači da bi se laserski snop visoke energije mogao kontrolisati i koristiti za daljinsko punjenje drona. Tim je obavio eksperiment koji podrazumijeva “dronove vođene optikom (ODD), tokom kojeg je testiran automatizirani proces punjenja, a koji prati dronove tokom leta.

“Vrhunac istraživanja je 24-satni pametni sistem praćenja i autonomnog punjenja energije dugog dometa za ODD”, saopćio je tim naučnika.

Prvi korak za naučnike je bio da razumiju kako pratiti dronove tokom leta. Da bi to uradili, razvili su algoritam praćenja za koji tvrde da je efikasan u različitim okruženjima, uslovima osvjetljenja i vremenskim uslovima. Također, koristili su adaptivnu tehnologiju oblikovanja zraka koja je omogućila da zrake autonomno prilagode svoj intenzitet kako bi se povećala udaljenost bežičnog prijenosa.

U svom izvještaju je tim opisao i razvoj zaštitnog algoritma koji automatski prilagođava intenzitet laserskog snopa ukoliko se otkrile prepreka na putu zrake. Uspješno su obavljena tri terenska testiranja ove tehnologije, jedno u zatvorenom i dva na otvorenom danju i noću.

Naučnici tvrde da se njihova metoda može koristiti za pomoć u katastrofama.

“U nekim dugotrajnim misijama poput potrage za ljudima zarobljenim u poplavama, kontinuirani let dronova uveliko bi uštedio dragocjeno vrijeme za spašavanje. Od ODD-a se očekuje da značajno učestvuje u društvenom upravljanju poput kontrole saobraćaja, sigurnosnih patrola, spašavanja tokom katastrofa i beskontaktnoj logistici”, navodi se u izvještaju.

Naučnici nisu otkrili specifikacije sistema tvrdeći da bi se njihovo istraživanje moglo koristiti i za povjerljive vojne svrhe.