Bosanskohercegovački youtuber Amir Hadžić na Facebooku otkrio da mora u zatvor

Bosanskohercegovački youtuber Amir Hadžić na svom Facebook profilu podijelio je da će morati u zatvor. Premda u objavi nije jasno navedeno, hashtagovi na kraju – “freelance” i “porez” – govore da je razlog kazne neplaćeni porez na dohodak na prihode iz inostranstva.

Hadžić je na Facebooku otkrio da se vratio s ročišta iz suda u Gračanici te da mu slijedi zatvorska kazna, ali i iznio optužbe na račun sudije Husejina Šerbečića.

“Upravo sam se vratio sa ročišta iz suda u Gračanici, gdje je ulogu glavnog cirkusanta vodio sudija Husejin Šerbečić, sluga kriminalne hobotnice koja nas je dovela do stanja u kojem se nalazimo, a koji je već ranije optuživan za seksualno uznemiravanje kolegica i mobing na poslu. Prvo me pokupila sudska policija u onaj zadnji dio kedija, ko kakvog ćuku, valjda da se ne mogu obadat iza”, započeo je.

“Naknadno će mi javit’ presudu zatvora, međutim zatvor ne briše novčanu kaznu, tako da valjda kad izađem iz zatvora, opet idem u zatvor i tako sve infinity loop. Ja kako sam skont’o, ako zatvor ne briše novčanu kaznu, to znači da doživotno idem u zatvor, valjda. Zatim je počelo suđenje na kojem mi je saopšteno da dolazi do opoziva uvjetne kazne i sad valja ić’ u zatvor”, dodao je u nastavku.

Potom se osvrnuo na način razgovora sudije: “Zamislite sudiju Husejina Šerbečića, koji na ročištu u sudu koristi fraze; ‘Izbit ćemo mi to tebi iz džepa’, ‘ja takve volim’ i slično. Nisam upućen, jel to kodeks ponašanja u sudnici? Osjećam se ugroženo na više načina, ne znam kakve se sudiji misli vrte po glavi. Još jedna upečatljiva rečenica je da najviše voli ovakve kao ja, kojima ništa u državi ne valja, a pokradoše je. Tu ga upitam: ‘Jesam li ja to nazvan lopovom’, kaže: ‘Jesi'”.

Amir Hadzic je izjavio sljedeć:

“Upravo sam se vratio sa ročišta iz suda u Gračanici, gdje je ulogu glavnog cirkusanta vodio sudija Husejin Šerbečić, sluga kriminalne hobotnice koja nas je dovela do stanja u kojem se nalazimo, a koji je već ranije optuživan za seksualno uznemiravanje kolegica i mobing na poslu.

Prvo me pokupila sudska policija u onaj zadnji dio kedija, ko kakvog ćuku, valjda da se ne mogu obadat iza 😄 Ja se tek probudio, niko da ponudi kafom, cigarom, sramota da nemate kafe aparata u sudu.

Zatim je počelo suđenje na kojem mi je saopšteno da dolazi do opoziva uvjetne kazne i sad valja ić u zatvor. Naknadno će mi javit presudu zatvora, međutim zatvor ne briše novčanu kaznu, tako da valjda kad izađem iz zatvora, opet idem u zatvor i tako sve infinity loop. 😂 Ja kako sam skonto, ako zatvor ne briše novčanu kaznu, to znači da doživotno idem u zatvor, valjda. 😂

Zamislite sudiju Husejina Šerbečića, koji na ročištu u sudu koristi fraze; “Izbićemo mi to tebi iz džepa”, “ja takve volim” i slično.
Nisam upućen, jel to kodeks ponašanja u sudnici? Osjećam se ugroženo na više načina, ne znam kakve se sudiji misli vrte po glavi.

Još jedna upečatljiva rečenica je da najviše voli ovakve kao ja, kojima ništa u državi ne valja a pokradoše je. Tu ga upitam, jesam li ja to nazvan lopovom, kaže jesi. 😁

Kad izađem iz zatvora, vraćam se 100% na YouTube. Prvi video je o sudiji Husejinu Šerbečiću i njegovoj karijeri. Nasmiješi se sudija, postaješ nam popularan pod stare dane.”

Po izlasku iz zatvora Hadžić je najavio da će snimiti video upravo o spomenutom sudiji i njegovoj karijeri.

Hashtagovi “freelance”, “pufbih”, “porez” navode da je Hadžićevo hapšenje uslijedilo zbog neplaćenog poreza na porez na dohodak iz inostranstva.

Naime, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je ranije objavila poziv freelancerima da prijave i plate porez na dohodak na prihode iz inostranstva do 12. augusta 2021. godine.

Poziv je važio za period od 2015. do 2017. godine, a za one koji ne podnesu prijave bile su navedene kazne od 300 do 3.000 KM. Ovakva odluka izazvala je lavinu negativnih reakcija freelancera koji su se pobunili protiv nameta zbog svog nedefinisanog statusa u BiH.

Hadžić je sudeći po svemu bio jedan od onih koji su se odlučili pobuniti protiv plaćanja, zbog čega ga čeka i zatvorska kazna.