More
  spot_img

  Jeste li znali da je celer jedna supernamirnica: Evo i zašto

  Kažu da su ga drevni Egipćani koristili u liječenju, ali sigurno je da celer obiluje natrijumom i vitaminom A, ali i drugim vitaminima, poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B grupe.

  Bogat je kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Celer takođe važi za čistač organizma i ima snažno diuretsko delovanje.

  Ova supernamirnica ima još niz drugih prednosti, a, i ako je niste voljeli, poslije ovoga ćete je možda početi konzumirati. 

  Kontroliše krvni pritisak

  Celer sadrži 3-n-butilftalid koji smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenost, te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog pritiska.

  Pomaže kod mršavljenja

  Svježi sok od celera je jako zdrav, a pomaže i kod mršavljenja. Naime, tijelu daje važne hranljive materije i ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži duže sitim i smanjuje napade gladi.

  Pomaže kod probave

  Celer je bogat vlaknima. Ona pomažu crijevima pri probavi i sprječavaju zatvor i nadutost. Svaki dan popijte jedan sok od svježe iscijeđenog celera.

  Poboljšava imunitet

  Celer sadrži apigenin, biljnu materiju koja jača imunitet. Ako popijete svaki dan čašu soka od celera – isplatit će se u svakom slučaju.

  Poboljšava vid

  Celer sadrži vitamina A, C i E i cink – a to su važni pomagači kad je riječ o zdravlju očiju, piše Glossy

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci