Izetbegović se odazvao Lendinom pozivu, Nikšić i Čović nisu došli

Na poziv potpredsjednika FBIH Refika Lende danas se odazvao lider SDA Bakir Izetbegović, ali ne i njegove kolege iz SDP-a i HDZ-a, Nermin Nikšić i Dragan Čović.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH.

Lendo je u pozivu podsjetio da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 6. aprila usvojio set predmetnih odluka, uključujući i zaključak kojim se pozivaju svi učesnici u procesu formiranja vlasti da hitno iznađu rješenje kako bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Pozive su odbili Čović i Nikšić, a još nije poznato da li će sastanku prisustvovati predsjednica i potpredsjednik FBiH Lidija Bradara odnosno Igor Stojanović.”Lendo ima svoju predsjednicu FBiH i neka s njom komunicira. Na kojoj razini da ja pričam sa njim? Na razini FBiH je izabrana predsjednica. Ja se neću odazvati na taj poziv.

Čak nije pitanje ni pristojnosti da se zahvalim na pozivu. Poziv sam proslijedio Bradari. On koristi te instrumente, i očito ga neko dobro motivira, logistički prate i on poziva.

O čemu ćemo raspravljati sa Lendom”, izjavio je Čović.Nikšić je također obavijestio Lendu da neće doći.”Ovim putem želim da Vas obavijestim da ne mogu pozitivno odgovoriti na Vaš poziv na sastanak dana 17.04.2023. godine, jer u Vašim ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta.

Vjerujem da Vam je poznato da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije. Bez obzira na to želim da Vas podsjetim kako u poglavlju B Izvršna vlast Federacije tačka 2. Vlada Federacije član 5.Izbor Vlade jasno stoji da predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju.

Također u istoj odredbi je propisano da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom”, napisao je između ostalog lider SDP-a.O ovom sastanku i pokušaju razgovora Lendo je informisao i OHR.

klix.ba