Izetbegović nakon propalog sastanka: Naše rješenje je koncentracijska vlada u FBiH

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo zakazao je danas sastanak u Sarajevu sa predsjednicima SDP-a Nermina Nikšića, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića. Međutim, od svih lidera, na sastanku se pojavio jedino predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U obraćanju nakon sastanka, Lendo je rekao kako su mu Nikšić i Čović poručili da nemaju potrebe razgovarati sa njim.

Izetbegović je poručio kako je SDA na sastanak stigla sa rješenjem o deblokadi FBiH.”Prije svega, ovo je kapriciozno odbijanje da se uopšte sjedne sa SDA. To je ustavna obaveza. Ide se u sastanke u destilerije po Laktašima. Ako neće sa nama, mogu to reći u iskrenom razgovoru.

Mi smo došli da bi potcrtali ko pravi problem i ko blokira. Oni koji ne žele razgovor, naravno da prave djetinjastu blokadu”, rekao je Izetbegović.Kada je riječ o rješenju, Izetbegović je naglasio kako bi jedno od njih bilo i koncentracijska vlada.”

Ponudili bismo rješenje na liniji većine u Predstavničkom domu. To ne bi bio spisak ministara koji su definisani bez Lende. Tražili bismo da se radi koncentracijska vlada i da svi u tome učestvujemo ili da napravimo dvije liste. Jednu bi činile SDA i stranke okupljene oko nje, a drugu Trojka, HDZ i stranke oko njih pa ko dobije većinu neka formira vladu. Zastupali smo zreo pristup. Nisu se udostojili to ni da saslušaju”, poručio je.

Ističe kako mu nije jasno zašto je on nepoželjan na sastancima, a Dodik i Čović nisu.

Ne vidim kakve veze ja imam sa ministrima u federalnoj vladi. Zašto je Dodik prihvatljiv, a ja nisam? Zašto im je jedna patriotska stranka, koja poziva pet godina u blok, neprihvatljiva, a Dodik i Čović sa ovakvim ponašanjem prihvatljivi”, ističe prvi čovjek SDA.

Također, Izetbegović je poručio kako su NES i Stranka za BiH jasno pokazali kako ne žele vladu koja će se napraviti uz pomoć OHR-a.”NES i SBiH su jasno rekli da neće ući u vladu koju je oktroisao visoki predstavnik.

Mislim da ne bi to trebao da uradi. Konsultirao se prošli put sa Zagrebom, Plenkovićem, a sa nama ne. Sada kada imamo izborne pobjednike, da promijeni pravila to bi bio presedan”, rekao je.Poručio je kako se SDP i druge stranke nadaju da će Schmidt riješiti problem.

klix.ba