Iz Maglaja do Princeton Univerziteta: Anita Đonlić bilježi vrhunske rezultate

Anita Đonlić je doktor nauka hemijske biologije koja je osvojila brojne nagrade. Od rodnog Maglaja stigla je do čuvenog Princeton Univerziteta.Priču o njoj prenio je Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, koji putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Seli u Sjevernu KalifornijuAnita je rođena u Bosni i Hercegovini 1991. godine i odrasla je u Maglaju. Sa 16 godina se preselila u Mostar da pohađa Koledž Ujedinjenog Svijeta (UWC Mostar) i dobije bilingualnu diplomu Internationacionalnog Bakalaureata. 

U 2010. godini je započela studije na Methodist University u Fajetvilu-u, Sjevernoj Karolini, kao stipendistkinja Davis United World Koledža i Predsjedničeve stipendije.- Tijekom dodiplomskog studija je se bavila istraživanjima sa Profesorom Eun Hoo Kim na sintezi difluoriranog analoga gingerola. Završila je ljetne staževe u poljima medicinske biohemije sa doktoricom Eminom Čengić Kiseljaković na Univerzitet u Sarajevu (Medicinski fakultet Sarajevo), i u molekularnoj medicini sa Profesorom Dr. Victor Arcé na Univerzitetu Santiago de Compostela (CIMUS) u Španiji

Njena istraživanja su podržana sa stipendijom za dodiplomska istraživanja, a njena akademska dostignuća i doprinos odjelu hemije prepoznati su preko Mendelevijum medaljona i Maršalske nagrade od Methodist Univerziteta – piše Čustović.

Anita je 2014. godine diplomirala Summa Cum Laude, najviše odlikovanje, i kao član Programa Časti, sa Bachelor of Science diplomom iz hemije i fokusom u biohemiji.Otkriće prvog inhibitora unikatne struktureNakon što je diplomirala započela je doktorske studije u hemijskom odjelu Duke University.

Potom se 2015. godine pridružila grupi Profesorice Amande Hargrove i započela je disertaciju na razvoju hemijskih spojeva za inhibiranje ribonukleinske kiseline sa unikatnom strukturom trostrukog heliksa.- Njen rad je rezultirao u otkriću prvog inhibitora ove strukture.

Na Duke Univerzitetu je bila jako aktivan volonter jer je to sastavni dio njenog života. Preko Graduate Chemistry Council-a pomogla je u organizaciji raznih STEM outreach događaja i regrutovala je mnoge volontere.Organizirala je razne događaje u promociju nauke uključuju: Nauka pod zvijezdama, Duke Alumni vikend, NC DNK dan, FEMMES Capstone projekat, ljetni kamp Univerziteta Duke itd.

U 2018. godini je primila “Joe Taylor Adams” nagradu od odjela hemije, a 2019. godine je nominovana za prestižnu “Schmidt Science” postdoktorsku stipendiju.I na Metodist i Duke univerzitetima radila je kao asistent i imala je veliko postovanje od strane studenata kao i profesora koji su radili sa njom – istakao je Čustović u svojoj objavi na Facebooku.

Anitin naučnoistraživacki rad je prezentirani su na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, od kojih je jedna priznata nagradom za najbolju prezentaciju.Uspješna Maglajka je u ljeto 2020. godine započela post-doktoralno istraživenje u laboratoriji profesora Kliforda Brangvajna (Clifford Brangwynne) na čuvenom Princeton Univerzitetu.- Zapamtite ime Anita Đonlić, jer joj predstoji ogromna karijera – poručio je Čustović.

avaz.ba