I ONI SU BUDĆNOST TEŠNJA: NADINA MEHMEDOVIĆ TAEKWANDO PRVAKINJA BIH

I oni su budućnost Tešnja: Nadina Mehmedović taekwondo prvakinja BiH


U okviru projekta “I oni su budućnost Tešnja”, općinski načelnik Suad Huskić posjetio je klub Taekwando Akademija Tešanj i razgovarao sa Nadinom Mehmedović, višestrukom prvakinjom Bosne i Hercegovine.


Načelnik Huskić upoznao se sa radom jednog od najsupješnijih taekwondo klubova u državi, kao i sa tokom priprema Nadine za predstojeću sezonu. Naime, Nadina Mehmedović ima ozbiljne šanse da ostvari potrebne rezultate kako bi stekla uvjete za odlazak na Olimpijske igre koje će se 2024. godine održati u Parizu.


“Bio bi to ogroman uspjeh za Nadinu i Bosnu i Hercegovinu, a naš Tešanj bi dobio olimpijsku sportašicu prvi put u povijesti. Trud i znanje se uvijek isplate, ali ono što je najvažnije, a to je saznanje da među nama žive, uče i rade mladi koji jurišaju na najviša mjesta koja do sada nismo osvajali.

Pobjednički mentalitet, odgoj i čestitost koja se nosi iz porodice i zajednice, osjećaj za fer plej, ali i fokus na uspjeh i rezultat, krase Nadinu i to je ono što posebno raduje. Nadina i ovakvi kao ona zaslužuju našu pažnju i podršku. Važno je da svi oni znaju da smo uz njih”, kazao je načelnik Huskić.

Odlučna, posvećena i motivirana, Nadina zna svoj cilj. Uz pomoć svoga trenera i oca, kao i podršku kolegica i kolega uvjerena je da se nalazi jako blizu svog sportskog sna, a to je odlazak na Olimpijadu. A tada, kako kaže, sve je moguće. Kako god, ona će se truditi da postigne najviše što može kako bi još jednom potvrdila zašto upravo ona nosi grb dresa Bosne i Hercegovine.

Puno je prepreka i odricanja na putu uspjeha. Nadina ipak stiže ispuniti sve svoje obaveze, kako u školi i porodici, tako i na treninzima koji su dva puta dnevno. Vrhunski sport zahtijeva vrhunske napore. Nadini to ne predstavlja nikakav problem. Navikla je od malih nogu.

Da je Nadina ponos Tešnja govore i dosadašnji rezultati koje je ostvarila u svojoj sportskoj karijeri.
Tri godine članica je Nacionalnog kadetskog tima i isto toliko juniorske Reprezentacije Bosne i Hercegovine. Proglašavana je sportskom nadom, te najuspješnijom juniorkom Općine Tešanj i Zeničko-dobojskog kantona u konkurenciji svih sportova tri godine za redom.

U 2021. godini proglašena je najuspješnijom juniorkom Bosne i Hercegovine u konkurenciji svih sportova, a u šla je i među dvije najuspješnije sportistkinje Olimpijskog komiteta BiH. Prošlu godinu završila je na drugom mjestu Svjetske juniorske rang liste najboljih takmičarki Svijeta u taekwondou.

Početkom 2022. godine Nadina Mehmedović nastupa u seniorskim kategorijama, i tako priprema bodove na seniorskoj Svjetskoj rang listi, kao i za Olimpijsku normu tj. kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024 godine.

Projektom “I oni su budućnost Tešanja” Općina nastoji predstaviti mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti kao što su znanje, uspjeh, rad i zalaganje, te odgoj i društvena empatija.

Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

SUAD HUSKIĆ- NAČELNIK OPĆINE TEŠANJ