Associated Press: Rusija izvela smrtonosne raketne napade, a Dodik dodijelio orden Putinu

Ruska vojska izvijestila da je jučer izvela smrtonosne raketne napade na kasarne koje su koristili ukrajinski vojnici u znak odmazde za smrt desetina ruskih vojnika.

Ukrajinski zvaničnici negirali su da je iko poginuo u ruskom raketnom napadu, piše “The Associated Press”.Ministarstvo odbrane Rusije jučer  je ustvrdilo da je ruska vojska izvela smrtonosan napad na dvije privremene baze u Kramatorsku koje koristi 1.300 ukrajinskih vojnika te da ubila njih 600. 

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je kako je ovaj napad bio osveta za ukrajinski napad na ruske trupe u Makivki u kojem je poginulo najmanje 89 Rusa.Glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku zemlje Serhij Čerevatji naveo je da su Rusi u Kramatorsku uništili isključivo civilnu infrastrukturu.

Zvaničnici iz oblasti Donjecka kazali su da je sedam ruskih raketa pogodilo Kramatorsk, a dvije Kostjantivku, ali da u tim napadima nije bilo stradalih.Rusi napali na infrastrukturu

Oni su istakli kako su Rusi u Kramatorsku oštetili jednu obrazovnu instituciju, jedno industrijsko postrojenje, a da su u Kostjantivki pogodili industrijsku zonu.Gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko kazao je kako su pogođene dvije škole i osam stambenih zgrada.

Fotografije koje je objavio pokazuju da napad nije bio ni približno smrtonosan kako tvrde Rusi.- Svijet je ovih dana vidio da Rusi lažu čak i kada sami govore o situaciji na ratištu.

Raketirali su Herson odmah nakon Božića. Kad su napali Kramatorsk i druge gradove u Donbasu, gađali su civilnu infrastrukturu, i to u trenutku kada je Moskva pričala o prekidu vatre – rekao je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski (Zelensky).

Jučer je ukrajinska vojska izvijestila kako je napala jednu od zgrada medicinskog fakulteta u Rubižnama u Luganskoj oblasti.

Rusi trenutno kontroliraju taj grad, a u zgradi su se nalazili ruski vojnici. Četrnaest ih je poginulo u napadu, a broj povrijeđenih trenutno nije poznat.Jedna je osoba poginula u ruskim napadima na Bahmut, a druga u udaru na Merefu.

Zelenski je naveo kako su ukrajinske snage u Bahmutu izložene konstantnim napadima, međutim da se uspješno odupiru protiv neprijatelja.- Bahmut se drži unatoč svemu.

Iako su Rusi uništili veći dio grada, naši se vojnici uspješno odupiru njihovim napadima i ne dopuštaju im da napreduju. Soledar se također drži unatoč tome što trpi veliku štetu – poručio je Zelenski.Orden PutinuInače, Associated Press je pisao kako je jučer predsjednik RS Milorad Dodik dodijelio najviši orden časti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je pokrenuo rat u Ukrajini 24. februara.-

Putin je zaslužan za razvijanje i osnaživanje saradnje te političkih i prijateljskih odnosa između RS i Rusije – rekao je Dodik na dodjeli koja se održala u Banjoj Luci.Dodik će Putinu uručiti orden onda kada se idući put sretnu, potvrdio je to ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, piše The Associated Press.

avaz.ba