Hadžime Morijasu: Selektor čistog srca

Japanski selektor Hadžime Morijasu (Hajime Moriyasu) ostaje na toj dužnosti i nakon poraza u osmini finala Svjetskog prvenstva od Hrvatske, objavili su japanski mediji.

Tako će 54-godišnji Morijasu produžiti saradnju s Japanskim nogometnim savezom najmanje do 2024. godine.Vodstvo Japanskog nogometnog saveza zadovoljno je nastupima reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru, iako je Japance eliminirala Hrvatska u osmini finala, i to poslije izvođenja jedanaesteraca.

Nakon 120 minuta rezultat je bio 1:1, međutim, Japanci su se ponosno vratili kući, a pored kvalitetnog fudbala, pokazali su i odgoj kakav rijetko ko ima.

Nakon utakmica svaki put su svlačionicu iza sebe ostavljali potpuno čistu, a nakon posljednjeg susreta ostavili su i 11 origamija, što u ovoj zemlji predstavlja simbol časti.

I navijači Japana oduševili su svjetsku javnost, iako je nekolicina njih bila u suzama nakon poraza, i tada su, kao i svaki put tokom Mundijala, pokupili smeće s tribina stadiona.

– Naše srce je čisto, zato i tribine moraju biti takve. Sređivanje i čišćenje po odlasku je dio naše kulture – objasnio je jedan Japanac.A čisto je srce i Morijasua, čije je fotografije nakon poraza od Hrvatske dijelio cijeli svijet.

Fotografije čovjeka koji na taj način izražava poštovanje prema igračima suparničkog tima, te navijačima i cijelom svijetu drži lekciju, znače i mnogo više.

U slučaju japanskog selektora, on je želio zahvaliti za svu podršku, ali njegov gest je bio i izvinjenje zbog poraza, iako se sam dolazak u nokaut-fazu smatrao velikim uspjehom.

Morijasu je očitao moralnu lekciju mnogima koji ne znaju ostati veliki u porazu, a ni u pobjedi mnogo puta.

Japan je, zahvaljujući njemu, igračima i navijačima, još jednom pokazao da postoje vrijednosti koje su i iznad rezultata na travnjaku.

avaz.ba