More
  spot_img

  Granični policajac BiH uzeo mito od 50 eura, dobio otkaz, a onda vraćen na posao

  U julu prošle godine službenik Granične policije BiH na MGP Šamac Zoran V. osumnjičen je da je uzeo 50 eura od Jasmina S. kako bi mu dopustio da uđe u BiH. Slučaj je završio na internoj disciplinskoj komisiji, svjedoci su prstom uperili u Zorana V. i sve je bilo “jasno kao dan“.Zoran V. je dobio otkaz, a onda se žalio. Epilog – sve je poništeno i osumnjičeni korumpirani policajac je vraćen na posao.

  Policajac Zoran V. nastanjen u Šamcu je bio osumnjičen da je 25. jula 2019. godine u 23:14 sati na MGP Šamac u svojstvu vođe tima zaduženog za provjeru na graničnoj prijelazu od Jasmina S., sa mjestom prebivališta u Njemačkoj, zahtijevao i primio dar od 50 eura kako bi ga pustio preko granice tvrdeći da putnik ne posjeduje validan tehnički pregled tzv. TUV.

  Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH je utvrdila da je Zoran V. počinio teže povrede službene dužnosti, kao što su “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa“ i “zloupotreba službenog položaja”.

  Rješenjem Disciplinske komisije skoro godinu dana poslije Zoran V. je proglašen krivim jer je primio 50 eura da bi omogućio ulazak u BiH putničkog motornog vozila marke Ford.

  Zoranu V. je izrečena disciplinska mjera “prestanak radnog odnosa”. U obrazloženju je navedeno da je saslušanjem svjedoka Danijela T. (policijski službenik koji je sproveo radnju prepoznavanja) te čitanjem izjava svjedoka Jasmina S., Aide S. i Miomira P., utvrđena krivica optuženog zbog čega je dobio i otkaz.

  Policajac se zatim žalio smatrajući da prepoznavanje nije obavljeno u skladu sa zakonom i da nije dovoljno kao dokaz, a Odbor za žalbe policijskih službenika BiH je utvrdio da je žalba osnovana jer, kako su naveli, “nije sa sigurnošću utvrđeno da je navedeni policajac počinio težu povredu službene dužnosti”.

  Ranije, Disciplinska komisija GP BiH je povrede službene dužnosti utvrdila i prepoznavanjem okrivljenog. No i to je odbačeno. Zoran V. je oslobođen disciplinske odogovornosti čime je poništeno Rješenje disciplinske komisije GP BiH, a policajac optužen za uzimanje 50 eura vraćen na posao.

  Interesantno, Odbor u obrazloženju navodi da su izjave svjedoka i prepoznavanje uzete naspram izjava “više policijskih službenika koji taj događaj negiraju”. Time je Zoran V. oslobođen disciplinske odgovornosti.

  No, u obrazloženju se ne navode imena policijskih službenika odnosno više njih što baca sumnju na proces.

  Baš zbog toga, dvojica policijskih službenika koji su dali iskaz su izjavili da se ne sjećaju događaja, a jedan od njih potvrdio da uopće nije bio u poziciji da vidi bilo šta. Dakle, upitna je konstatacija Odbora da su policijski službenici kao svjedoci negirali događaj u korist Zorana V.

  Ove informacije za Klix.ba je potvrdio i predsjednik Disciplinske komisije za policijske službenike Svevlad Hoffman kazavši da se u dobrom dijelu radi o “nezakonitom radu Odbora za žalbe policijskih službenika BiH u čijem radu, kako se navodi u rješenjima participiraju i ‘fantomi’, poput Semira Pašanbegovića koji je više od godinu dana u penziji”.

  “Zbog njihovog nezakonitog rada podnosio sam i krivične prijave Tužilaštvu BiH, prije skoro dvije godine, ali o statusu te prijave nikada nisam obaviješten. To je očito dalo vjetar u leđa ovoj ekipu koja je prethodno svojim nezakonitim radom donijela rješenja i oštetila budžet BiH u iznosu od više stotina hiljada KM, koje su naplaćene sudskim presudama kojima su poništena nezakonito donesean rješeje koje je potpisao Samir Rizvo”, izjavio je Hoffman.

  klix.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci