Gdje je Dodik, nema ga četiri dana u javnosti, hoće li doći u Sud BiH naredne sedmice

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, trebao bi se izjasniti o krivici 16. oktobra u Sudu BiH, po potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasaTako je barem navedeno na stranici ovog suda.No, pitanje je hoće li lider SNSD-a doći u Sud BiH.Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Ročište za izjašnjenje o krivici zakazala je sutkinja za prethodno saslušanje Jasmina Ćosić-Dedović, čije je izuzeće Dodikova odbrana dva puta tražila, a Opće vijeće Suda BiH oba puta jednoglasno odbilo.

Međutim, Dodika nema u javnosti već četiri dana i već se uveliko špekuliše hoće li se pojaviti u Sudu u ponedjeljak u 13 sati.Dodik ili je bolestan, kako se govori u političkim krugovima ili pokušava na sve načine da se odgodi početak suđenje, uz priču da je već ranije dogovorio sastanke van BiH.Za sada Sudu BiH nije stigla nikakva obavijest.

klix.ba